Ljudi su počeli stavljati ljuske od jajeta u kavu: Kada vidite zašto odmah ćete htjeti isprobati

Iako većina nas automatski baca ljuske od jaja, one zapravo predstavljaju pravu riznicu korisnih hranjivih tvari. Njihova primjena u kućanstvu je višestruka – od njege biljaka i komposta, preko uklanjanja kamenca, pa sve do prirodne njege kože i kose. No, najnovije otkriće koje je iznenadilo mnoge ljubitelje kave jest da ljuske jaja mogu poboljšati okus jutarnjeg napitka, piše nlc.hu.
Zašto dodati ljusku jajeta u kavu?
Kava prirodno sadrži kiseline koje joj daju blago kiselkast i ponekad gorak okus. Tu na scenu stupa kalcij karbonat iz ljuske jajeta, koji neutralizira dio tih kiselina. Rezultat je kava s blažim i uravnoteženijim okusom, ugodnija za nepce i manje gorka.
Proces je jednostavan: Operite ljuske jaja i dobro ih osušite. Zgnječite ih u fini prah pomoću avana ili blendera. Dodajte prah u mljevenu kavu prije kuhanja ili ga umiješajte u već skuhani napitak.
Mnogi koji su isprobali ovu metodu tvrde da razlika u okusu kave postaje očita već nakon prvog gutljaja.

Prirodno gnojivo za biljke
Ljuske od jaja odavno su poznate u vrtlarstvu. One su bogate kalcijem, proteinima i mineralima, što ih čini idealnim organskim dodatkom za tlo. Ako želite napraviti jednostavan i učinkovit kompost:
Pomiješajte zgnječene ljuske s talogom kave i ostalim organskim otpadom (npr. korama od banane). Smjesu rasporedite izravno oko korijena biljaka. Ovakav kompost poboljšava strukturu tla, a biljke dobivaju prirodan izvor hranjivih tvari, što potiče njihov rast i otpornost.
Još koristi – od čišćenja do ljepote
Osim u kavi i vrtu, ljuske jaja mogu se koristiti i za uklanjanje kamenca u kućanstvu – dovoljno ih je pomiješati s malo octa i tom pastom očistiti kuhinjske ili kupaonske površine.
U svijetu prirodne kozmetike, ljuske jaja koriste se i kao blagi piling za kožu ili dodatak maskama za kosu, zahvaljujući svojim mineralima.