Nećete vjerovati što se dogodi vašem tijelu ako samo mjesec dana ne jedete čokoladu
Mislimo da nema puno ljudi na svijetu koji ne vole čokoladu. Nismo obavili neko istraživanje, ali ako se samo osvrnemo oko sebe, možemo zaključiti da je čokolada omiljena u gotovo svim kućanstvima. Iako je iznimno ukusna, neke njezine varijacije mogu imati negativne učinke za naše zdravlje.
Isto tako, jasno je da svaka čokolada nije jednaka. Primjerice, tamna čokolada može imati zdravstvene prednosti ako se u njoj umjereno uživa, dok bijele i mliječne čokolade mogu biti pune masti i dodatnog šećera. Naravno, i s tamnom čokoladom može se pretjerati, a nećete vjerovati što će se dogoditi vašem tijelu ako na samo mjesec dana prestanete jesti tu omiljenu poslasticu. U početku to može biti teški pothvat, ali puno pozitivnih stvari može izaći iz 30-dnevne apstinencije od čokolade.
Promjena raspoloženja
"Kada izbacite šećer iz prehrane, rješavate se jednog od glavnih uzroka promjena raspoloženja i razdražljivosti", veli Jay Cowin, registrirani nutricionist i direktor formulacija u ASYSTEM-u. Isto tako objašnjava da je šećer toksin koji može iscrpiti našu energiju, a u isto vrijeme može izazvati pustoš u razini šećera u krvi što može dovesti do promjene raspoloženja.
Gubitak kilograma
Izbacivanjem čokolade iz vaše prehrane može pomoći u gubitku kilograma. "Budući da su dodani šećeri često skriveni u hrani i pićima, a posebice u čokoladi, može biti teško pratiti koliko šećera jedete svaki dan", kaže Cowin
Nestanak žgaravice
"Čokolada je kisela hrana i može uzrokovati ili pogoršati simptome žgaravice ili refluksa kiseline, što je slađa, to više može biti okidač", tvrdi McAvoy.
Bolji san i povećana emocionalna svijest
Pojedete li čokoladu kasnije u danu, možda ćete otkriti da vam je odlazak na spavanje navečer može biti problem. Razlog je što čokolada sadrži kofein te vas može držati budnim. Također, izbjegavanjem čokolade na mjesec dana, možete razviti povećanu emocionalnu svjesnog. "Iz prve ruke znam da je jedenje čokolade jednostavan način za smirivanje neugodnih emocija," kaže Sylvia Gonsahn-Bollie, M.D., certificirana liječnica za pretilost i metaboličko zdravlje. Također je otkrila kako je osjećala veću povezanost i jasnoću kada nije koristila hranu za umirivanje neugodnih emocija.
Smanjenje rizika od bolesti nemasne jetre i kardiovaskularnih bolesti
Istraživanja iz 2018. godine pokazuju da hrana bogata šećerom može dovesti do većeg rizika od razvoja bolesti nemasne jetre. Studiji JAMA Internal Medicine iz 2014. godine pak otkrivaju da veći unos šećera izravno utječe na povećani rizik od smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti.
Pojava migrene
Čokolada se dugo smatrala potencijalnim okidačem kada je u pitanju migrena, ali proučavanja časopisa Nutrients, koji je istražio 25 studija koja su istraživala ulogu čokolade u nastanku migrene te nisu uspjeli pronaći dovoljno dokaza da je čokolada odgovorna za vašu migrenu.