Znanstvenici otkrili zabrinjavajuće spojeve u čajevima: Pazite što su vidjeli nakon kuhanja
Nova istraživanja ukazuju na to da čajni filteri izrađeni od polimera mogu oslobađati mikro- i nanoplastiku u tijelo potrošača i okoliš. Iako se ova otkrića ne odnose na sve vrste čajnih filtera, mogla bi utjecati na način na koji biramo način pripreme čaja.
Briga o mogućem oslobađanju mikroplastike iz čajnih filtera postoji već neko vrijeme. Još 2018. godine studije su pokazale da čajni filteri u kipućoj vodi mogu ispuštati milijarde plastičnih čestica, čak i kada su prazni. U istoj studiji otkriveno je da vodeni organizmi izloženi mikroplastici razvijaju anatomske i ponašajne promjene.
Najnovije istraživanje, koje su proveli znanstvenici iz Španjolske i Njemačke, ispitalo je tri vrste komercijalno dostupnih čajnih filtera: od najlona-6, polipropilena i biopolimera na bazi celuloze. U pokusima su prokuhali 300 filtera u 600 ml vode zagrijane na 95°C, a rezultati su zabrinjavajući.
Rezultati istraživanja
Polipropilenski filteri oslobodili su nevjerojatnih 1,2 milijarde čestica po mililitru, s prosječnim promjerom čestica od 137 nanometara. Filteri od celuloze ispustili su manje čestica – 135 milijuna po ml – ali su one bile gotovo dvostruko veće. Najlon-6 pokazao se najmanje štetnim, ispuštajući 8,18 milijuna čestica po ml, što istraživači pripisuju njegovoj većoj otpornosti i izdržljivosti.
Međutim, broj čestica nije jedini važan čimbenik. Celuloza, prirodni materijal prisutan u stanicama biljaka, bolje je prilagođena ljudskom organizmu u usporedbi s polimerima poput polipropilena i najlona.
Cijeli život krivo pripremate čaj, stručnjaci upozoravaju: 'Proključala voda radi štetu'
Utjecaj na ljudsko zdravlje
Kako bi utvrdili moguće posljedice, istraživači su čestice testirali na kulturama stanica ljudskog crijeva koje proizvode sluz. Stanice nisu pokazale mjerljiva oštećenja niti povećanu proizvodnju reaktivnih kisikovih spojeva nakon apsorpcije čestica. Ipak, sve vrste plastike imale su interakciju s jezgrama stanica.
Dr. Alba García-Rodríguez sa Sveučilišta Autònoma u Barceloni istaknula je važnost korištenja naprednih tehnika u analizi čestica. "Uspjeli smo inovativno karakterizirati te zagađivače, što je važan korak u istraživanju njihovog mogućeg utjecaja na ljudsko zdravlje," navela je García-Rodríguez.
Šira ekološka pitanja
Osim utjecaja na zdravlje, istraživanje otvara pitanja o okolišnoj održivosti čajnih filtera. Ako se plastični filteri raspadaju u tlu na milijarde nevidljivih čestica, potencijalno štete okolišu, čak i ako ih biološki procesi razgrađuju. Važno je utvrditi jesu li filteri stvarno kompostabilni, no često imamo samo tvrdnje proizvođača kao izvor informacija.
Što ovo znači za ljubitelje čaja?
Unatoč uznemirujućim podacima, važno je zapamtiti da su brojna istraživanja potvrdila pozitivne zdravstvene učinke umjerenog konzumiranja čaja, posebno zelenog čaja. Meta-analiza 14 studija o povezanosti čaja s rakom glave i vrata dala je miješane rezultate, ali nije pronašla dokaz epidemije karcinoma uzrokovanih mikroplastikom.
Zanimljivo je da studije rijetko razlikuju potrošače koji koriste čajne filtere od onih koji preferiraju listiće, a još manje analiziraju vrstu materijala filtera. Budući da su milijuni ljudi godinama potencijalno unosili mikroplastiku kroz čaj, negativni učinci već bi trebali biti evidentni ako su značajni.
Nova studija, objavljena u časopisu Chemosphere, naglašava važnost daljnjeg istraživanja učinaka mikroplastike na ljudsko zdravlje i okoliš. I dok ne treba odustati od omiljenog napitka, možda je vrijeme da obratimo pažnju na materijale od kojih su izrađeni naši čajni filteri.