Posjetio zatvor u Hrvatskoj i Srbiji i ostao totalno šokiran: 'Najčudnija stvar koju sam probao'
Justus Reed, Amerikanac koji već nekoliko godina živi na Balkanu, poznat je po svojim videima u kojima istražuje balkansku kulturu, a posebno hranu. Ovoga puta odlučio je zakoračiti u potpuno neočekivanu sferu – istraživanje hrane koja se poslužuje u zatvorskim restoranima.
Svoju gastronomsku avanturu započeo je u Srbiji, u zatvoru Zabela kod Požarevca, koji je poznat po kvalitetnoj hrani pripremljenoj od strane zatvorenika. Iako jelovnik nije bio na engleskom, Justus se snašao i naručio nekoliko jela, dijeleći svoje dojmove sa svojim pratiteljima.
'Podsjeća me na američki roštilj'
Prvo jelo koje je Justus probao bila je vešalica s povrćem i pomfritom. „Krug veći od moje glave“, komentirao je lepinju koja je stigla uz obrok. Oduševljen okusima, nastavio je s rebarcima, kajmakom, lukom i krumpirom, tvrdeći da je to jedan od najboljih krumpira koje je ikad kušao.
"Savršeno je, ovo me podsjeća na američki roštilj. Ovo bi bilo jako popularno u Americi“, zaključio je. Justus nije stao na tome – kušao je i šopsku salatu te Karađorđevu šniclu punjenu kajmakom, koja ga je također oduševila.
@justus_reid How much do you think the bill was? #balkan #croatia #hrvatska ♬ original sound - Amerikanac
'Najčudnija stvar koju sam probao'
Sljedeća destinacija bio mu je restoran zatvora Lepoglava u Hrvatskoj. Justus je nastavio svoju potragu za najboljom zatvorskom hranom na Balkanu i odmah naručio lepinju te odrezak u umaku s kroketima.
"Izgleda kao palačinka s mesom, nisam nikad vidio ništa slično,“ izjavio je, nazvavši jelo najčudnijom stvari koju je ikad probao. No, ubrzo je zaključio da mu se okus iznimno sviđa. Po prvi put kušao je krokete, koje je opisao kao „štapiće od krumpira“, dodavši sa smiješkom: „Tek sam sada počeo živjeti.“
Justus je isprobao i banov odrezak, bogat mesom i proboden čačkalicama, što ga je podsjetilo na cordon bleu. Pohvalio je i umak, kao i krumpire uz jelo, a vrhunac obroka bio je punjeni odrezak „veseli Zagorac“ poslužen s umakom od gljiva i kroketima. Sve je zaokružio čašom vina koje proizvode u zatvoru, naglašavajući kako mu je i to piće ostavilo izvrstan dojam.
@justus_reid How much do you think the bill was? #balkan #serbia #srbija ♬ original sound - Amerikanac
Zatvori kao gastronomske destinacije?
Na kraju svoje avanture Justus je zaključio: „Trebalo bi češće posjećivati zatvore.“ Njegova iskustva podijeljena na društvenim mrežama izazvala su zanimanje publike, pokazujući da čak i na naizgled neočekivanim mjestima može postojati gastronomija vrijedna pažnje.
Reedova posjeta zatvorskim restoranima Zabele i Lepoglave pokazuje kako kvalitetna hrana može nadmašiti sva očekivanja, čak i u kontekstu zatvora, što bi moglo inspirirati slične posjete i istraživanja.