Žena je mjesec dana jela samo voće: Dogodilo joj se nešto strašno
Mnogima je promjena prehrane način postizanja različitih zdravstvenih ciljeva – gubitka kilograma, boljeg sna ili povećanja koncentracije. No, jeste li ikada razmišljali o prehrani koja se temelji isključivo na voću? Upravo to je učinila 36-godišnja Shade Martin iz New Yorka, a svoje iskustvo podijelila je s javnošću, otkrivajući i prednosti i nedostatke ovog radikalnog prehrambenog režima.
Od bolova do voćne dijete
Prije nego što je odlučila u potpunosti prijeći na voćnu prehranu, Martin je patila od bolova u ramenu. Nakon što fizikalna terapija i lijekovi nisu dali rezultate, potražila je alternativna rješenja. Čitanjem o antiupalnim svojstvima voća poput bobičastog voća, banana, ananasa i manga, odlučila je isprobati dijetu temeljenu isključivo na voću.
U razgovoru s influencericom Gillian Barry, Martin je opisala kako je prve tjedne konzumirala samo jednu vrstu voća – tjedan dana lubenicu, zatim šest dana grožđe – nakon čega je prehranu obogatila raznovrsnijim voćnim izborom.
Pozitivni učinci voćne dijete
Martin je istaknula nekoliko prednosti koje je primijetila tijekom ovog prehrambenog režima. Prvenstveno, povećala joj se razina energije zahvaljujući sporijem oslobađanju prirodnih šećera iz voća. Uz to, osjetila je i poboljšanje mentalne jasnoće te je primijetila da su menstrualni grčevi gotovo potpuno nestali. Kao dodatni bonus, izgubila je 4,5 kilograma.
Unatoč pozitivnim aspektima, Martin je otvoreno govorila i o izazovima voćne dijete. Tijekom razdoblja kada je jela samo grožđe, primijetila je povećano iskašljavanje sluzi. Također, zbog visokog udjela vlakana u voću, znatno je češće morala posjećivati toalet, što je bilo očekivano, ali i neugodno.
Stručni pogled na voćnu dijetu
Dr. Tracy Brigman, registrirana dijetetičarka i profesorica na Sveučilištu Georgia, upozorila je na rizike povezane s ovakvom dijetom. "Iako je voće izvrstan izvor nekih hranjivih tvari, ono ne sadrži sve potrebne nutrijente za optimalno zdravlje. Takva prehrana može dovesti do nedostatka proteina, zdravih masti i određenih vitamina i minerala koji se nalaze u drugim skupinama hrane", izjavila je za Mail Online.
Brigman je istaknula i da voće ima relativno nizak kalorijski sadržaj, što može uzrokovati premali unos kalorija i osjećaj umora. "Teško je unijeti dovoljne kalorije jedući samo voće, što dugoročno može dovesti do problema s energijom i općim zdravljem," dodala je.
Voćna dijeta, poput one koju je isprobala Shade Martin, može privremeno donijeti neke zdravstvene prednosti, ali istovremeno nosi ozbiljne rizike za cjelokupno zdravlje. Stručnjaci preporučuju uravnoteženu prehranu koja uključuje sve ključne skupine hrane kako bi se tijelu osigurali svi potrebni nutrijenti. Ako razmišljate o drastičnim promjenama u prehrani, uvijek se savjetujte s nutricionistom ili liječnikom kako biste izbjegli moguće negativne posljedice.