Jedna česta navika Hrvata iznimno škodi vašoj jetri: U pitanju nije samo alkohol
Mnogi proizvodi na tržištu, poput flaširanih napitaka, sadrže skrivene opasnosti koje mogu negativno utjecati na ovaj vitalni organ. Zdrava prehrana ne podrazumijeva samo ono što jedemo, već i ono što pijemo. Ovdje su ključne prehrambene navike koje treba izbjegavati kako biste sačuvali jetru i cjelokupno zdravlje.
Šećer i zaslađeni napici
Gazirana pića, sportski napici, kao i slatkiši i deserti, prepuni su dodatnih šećera koji su izuzetno štetni za jetru. Šećer i kukuruzni sirup iz ovih izvora ne koriste tijelu kao energija, već se skladište kao masti, što dovodi do oštećenja jetre. Poznata je stvar da Hrvati obožavaju slatko, ali i gazirana pića.
Rafinirani ugljikohidrati
Peciva, kolači i proizvodi od rafiniranog brašna, kao što su bijeli kruh, lepinje i krofne, pripadaju u kategoriju hrane koja brzo podiže nivo šećera u krvi. Takva hrana može uzrokovati otpornost na inzulin, što šteti zdravlju jetre.
Čuvajte svoju jetru
Prerađena hrana
Industrijski obrađena hrana, poput smrznutih gotovih obroka i hrane iz konzervi, često je puna rafiniranih ugljikohidrata, šećera i visokih količina soli. Ovakve namirnice doprinose gomilanju masti u jetri i opterećuju njezine funkcije.
Crveno meso
Iako je crveno meso preporučljivo za osobe koje pate od manjka željeza, njegovo prekomjerno konzumiranje može biti štetno. Zasićene masti iz crvenog mesa povezane su s razvojem masne bolesti jetre, a prekomjerna konzumacija hrane bogate mastima može podići razinu triglicerida u jetri.
Ovo 'seljačko piće' većina baca u smeće, a nisu ni svjesni njegovih blagodati: Radi čuda za jetru
Alkohol
Poznato je da alkohol negativno utječe na jetru, no i umjerena konzumacija alkohola može povećati nakupljanje masnoća u ovom organu. Zbog toga je preporučljivo što više smanjiti, ako ne i potpuno izbjegavati unos alkohola.