Stručnjaci otkrili da postoji velika razlika između crvenog i bijelog krumpira: 'Tu uzima prednost'

Itekako. Ove dvije vrste krumpira, iako su slične po osnovnom sastavu, skrivaju nekoliko važnih nijansi koje mogu igrati značajnu ulogu u tvojoj prehrani, osobito ako paziš na zdravlje.
Obje vrste krumpira bogate su ugljikohidratima koji povoljno djeluju na probavni sustav. Uz to, i crveni i bijeli krumpir sadrže obilje kalija i vitamina C, a po pitanju kalorijske vrijednosti nisu daleko – oko 150 kalorija po prosječnoj porciji. No, ključ svega je kako ih pripremiš. Prženi krumpir možda je najukusniji, ali u procesu gubi korisne tvari i postaje prava masna bomba. Kuhanje i pečenje su daleko bolji izbori ako ciljaš na nutritivnu vrijednost.
Što se tiče konkretnih brojki – bijeli krumpir ima nešto više ugljikohidrata (36,5 g) i kalorija (159 kcal) od crvenog (33,9 g ugljikohidrata i 151 kcal). Iako te razlike nisu drastične, mogu biti presudne ako paziš na unos kalorija ili imaš specifične prehrambene ciljeve.

O čemu se radi?
Posebno zanimljiv sastojak koji se nalazi u oba tipa je rezistentni škrob – oblik ugljikohidrata koji ne biva razgrađen u tankom crijevu, već fermentira u debelom. Rezultat? Bolja crijevna flora, reguliran šećer u krvi i potencijalno smanjenje rizika od karcinoma debelog crijeva. Ukratko – sitna stvar s velikim učinkom.
Kad se radi o mikronutrijentima, crveni krumpir lagano vodi zbog većeg udjela antioksidansa, pogotovo u varijantama s tamnijom korom. S druge strane, bijeli krumpir nudi više kalcija i željeza, što ga čini dobrim izborom za one kojima nedostaje ovih minerala.
Namirnica koju Hrvati obožavaju pomaže s nesanicom: 'Uz to ublažava upale i opušta'
Na kraju dana, ne postoji “pogrešan” krumpir – sve dok ga pripremaš na pametan način. Zaboravi friteze i okreni se rerni ili loncu na štednjaku. Tvoje tijelo će ti biti zahvalno.