RECEPT: Carbonara – ukusno tradicionalno talijansko jelo jednostavno za pripremu!

Za ovaj će vam klasik trebati svega pet sastojaka - slijedite recept u nastavku i uživajte u savršeno kremastoj carbonari.
Sastojci za carbonaru
340 grama špageta
5 žumanjaka i jedno cijelo jaje
100 grama parmezana (ili kombinacija dva sira, primjerice parmezan i pecorino romano)
115 grama slanine narezane na kockice
po želji: mljeveni crni papar, sol, korica limuna, sjeckani svježi peršin
Priprema carbonare
- Kuhajte posoljenu vodu dok ne zavrije te joj dodajte tjesteninu pazeći da ju ne prekuhate, odnosno da ostane al dente. Jednu šalicu vode u kojoj se tjestenina kuhala sačuvajte za kasnije.
- U jednu smjesu umutite žumanjke, cijelo jaje te sireve.
- Zagrijte veliku tavu, dodajte slaninu i pržite od pet do sedam minuta na srednje jakoj vatri dok ne postane hrskava. Odložite slaninu sa strane.
- U tavu dodajte skuhane špagete koje ste prethodno procijedili te ih pomiješajte s masnoćom koju je ispustila slanina. Dodajte pola šalice vode u kojoj ste kuhali tjesteninu i maknite tavu s izvora topline.
- Špagetima potom dodajte smjesu od jaja i sira. Miješajte hvataljkom dok sastojci ne postanu kompaktni i dok ne dobijete glatku, kremastu teksturu. Po potrebi dodajte još vode od tjestenine.
- Jelu u tavi dodajte prženu slaninu i miješajte dok se svi sastojci ne sjedine. Začinite količinom soli po vlastitom ukusu.
- Pripremljenu carbonaru po želji, prije posluživanja, aranžirajte crnim paprom, limunovom korom, peršinom i maslinovim uljem.
Buon appetito!