Znate li koji je kruh najzdraviji? Iznenadit će vas odgovor i razlog zbog kojeg je on veoma koristan

Kruh je s godinama pokupio etiketu nezdrave namirnice, ali to zapravo uopće nije tako. Gotovo sve dijete koje ljudi prakticiraju isključuju kruh u druge ugljikohidrate iz prehrane, a to čak i nije nužno.
Dijetetičarka Natalie Mokari iz Sj. Karoline tvrdi da je kruh odličan jer je izvor cjelovitih žitarica koje su itekako potrebne našem tijelu.
“Vidim puno klijenata koji misle da ne bi trebali jesti kruh, što je za mene tužno jer je kruh odličan izvor cjelovitih žitarica. Kruh može biti dio uravnotežene prehrane, a ugljikohidrati su ključni za dobro zdravlje”, rekla je.
Studija iz 2017. godine pokazala je kako dvije do tri porcije cjelovitih žitarica na dan, koje se mogu naći u kruhu, mogu spriječiti razvoj dijabetesa tipa 2, raka želuca i kardiovaskularnih bolesti.
I bijeli je dobar
“Ugljikohidrati su nam potrebni za funkcioniranje. Oni su hrana za mozak. Ako primijetite, kad god nemate dovoljno ugljikohidrata, osjećate se veoma tromo. Pšenični kruh nudi više vitamina, cjelovitih žitarica i vlakana, a manje negativno utječe na šećer u krvi, što može biti korisno za ljude koji imaju inzulinsku rezistenciju, pojasnila je Mokari.
Što se bijelog kruha tiče, on je na glasu kao nezdrav, ali Mokari tvrdi da i ne mora biti.
“Ako ste zabrinuti zbog šećera u krvi, kruh može biti dio uravnoteženog obroka ako dodate zdrave masti i proteine. Na primjer, ako pripremate doručak, pokušajte sljubiti tost s jajima, avokadom ili maslacem od kikirikija. Bilo da se radi o cjelovitim žitaricama ili bijelom kruhu, važno je da s njime dobivate dovoljno proteina i masnoća.”, rekla je Mokari, a prenosi CNN.
“Ako volite kruh, jedite ga na načine u kojima uživate, jer ograničavanje unosa hrane koja vam se sviđa može vam se obiti o glavu, a to i nije baš sretan način života. Oduzmite tu stigmu od kruha i onih drugih ugljikohidratnih namirnica i uključite ih kao dio uravnotežene prehrane”, rekla je Mokari.