Nemojte napraviti tu pogrešku! Ovih pet jela nikada ne biste trebali naručiti u skupljem restoranu, razlog je vrlo zanimljiv
Ako ste se već odvažili potrošiti nešto novca u skupom i popularnom restoranu, onda biste svakako trebali znati što tamo i naručiti. Svaki respektabilni i ugledni restoran ima svoj meni u kojem su razni specijaliteti i delikatese, kao i ostala jela, ali trebali biste svakako pripaziti što naručujete na takvim mjestima.
Portal Eat This, Not That otkrio je kojih pet stvari ne biste trebali naručivati u skupom i cijenjenom restoranu, a njima su to otkrili upravo ugledni kuhari.
Nije samo razlog slabija kvaliteta hrane, već to mogu biti i prenapuhane cijene kao i neki sasvim drugi elementi.
Prva stvar koji ne biste trebali naručivati je sladoled. Sladoled vole valjda svi i nerijetko ga jedu kod kuće pa se vole time, provjereno, zasladiti i u restoranu. Međutim, ne bi trebali.
“Sladoled na desertnom jelovniku uvijek će biti precijenjen”, kaže Sarah Gunderson, kuharska instruktorica na Auguste Escoffier School of Culinary Arts, koja je radila u luksuznim kuhinjama u Crawford & Son and Jolie u Raleighu u New Yorku.
Jela s tartufima
Gunderson ipak naglašava kako je poželjno narućiti sladoled, ali samo ako je on iz lokalne slastičarne ili ako sam restoran nudi svoj sladoled kao specijelni desert.
Nadalje, trebali bi se izjegavati i naresci i sirne plate jer su kako kaže Gunderson, precjenjeni.
“Najbolji način da pronađete i uživate u najboljem mesu i sirevima u svom području je da provjerite lokalne tržnice. Moći ćete pronaći i podržati nevjerojatne lokalne proizvode u kojima možete uživati iznova i iznova po istoj cijeni kao i to jedno iskustvo objedovanja”, rekla je kuharica.
Veliki problem su i jela s tartufima jer ako restoran nije poznat upravo po jelima s tartufima i to u sezoni, gotovo sigurno nećete dobiti jelo s pravim tartufima već s uljem ili nečim drugim što ima tek aromu tartufa, ali ne i sam tartuf u sebi. Kako Gunderson kaže svježe tartufe ćete dobiti samo ako ih vidite naribane na vrhu vašeg tanjura. To je zato što će restoran željeti da vidite da koriste svježe. “Najbolji način da znate dobivate li najbolji sastojak za svoj novac je da provjerite kada je sezona tartufa”, tvrdi kuharica.
Odresci
Isto tako, mnogi uz obroke naručuju kruh, a kuhar Jesus Alvarado tvrdi kako će vam većina restorana danas naplatiti porciju kruha. Uz to kruh je zasitan i bezveze će vam napuniti želudac, umjesto da ga namirite onim pravim jelima.
“Nikada ne jedem kruh dok jedem u restoranima jer je ta namirnica često besplatna ili vrlo jeftina, tako da mnogi restorani imaju tendenciju da je ne spremaju pravilno. Dodatno, gostima se može dati kruh od prethodne noći ako im je ostao”, rekao je Alvarado.
I na koncu, ako nije riječ o restoranu specijaliziranom za odreske, onda bi bolje bilo i ne naručiti ga. Odresci su uglavnom najskuplji od mesnih jela, možda i uopće na jelovniku. Gunderson tvrdi kako ćete vjerojatno previše platiti za osrednji komad mesa i kako su oni tu uglavnom reda radi.
“Većina finih restorana nudit će odreske kako bi umirili mase, ali trebali biste se usredotočiti na njihova craft jela. Tu kuhari zaista pokazuju svoje vještine, s primjerima poput pirjanih svinjskih odrezaka, pačjih prsa i svježeg ulova”, veli Gunderson.