Znate li što ova popularna grickalica zapravo radi vašem organizmu? 'Koštice' imaju dosta iznenađujuće nuspojave

Bundeva je jedna od najiskoristivijih namirnica i sada im je sezona. Od nje možete napraviti razna jela, a sadrže gomilu hranjivih tvari i odlična je za osobe koje imaju želučane probeme ili bolesti crijeva, uz to dobre su za zdravlje očiju, jačaju imunitet, i prema nekim istraživanjima sprječavaju razvoj tumora.
Isto tako, bundeva sadrži i koštice koje su jestive i veoma ukusne. Popularne koštice omiljena su grickalica kod, recimo, ljubitelja nogometa i sportova, a jedu ih baš svi, i mladi i stari.
No, jeste li znali što bundevine sjemenke zaista rade za vaš organizam? Portal Eat This, Not That objasnio je zašto bi trebali uvrstiti sjemenke u vašu prehranu.
Koštice jačaju imunitet, kako tvrdi dijetetičarka Lauren Manaker, sjemenke bundeve sadrže cink, hranjivu tvar koja pomaže zdravlju imuniteta. “Njihova redovita konzumacija može vam pomoći da unesete dovoljno ovog ključnog minerala i poboljšate svoje imunološko zdravlje”, rekla je Lauren, a osim cinka, bundeva je bogat izvor kalcija, kalija, željeza i vitamina K.
Preporučeni dnevni unos kalcija je 1000 do 1200 miligrama za muškarce i 1200 za žene ako imate 51 godinu ili više. S druge strane, preporučeni dnevni unos željeza je 10-15 miligrama za odrasle muškarce i žene i 30 miligrama za trudnice. Jedete li koštice svaki dan, osigurat ćete si ovaj unos.
Sjemenke bundeve mogu utjecati na vaš san i to pozitivno. “Sjemenke bundeve prirodni su izvor triptofana, aminokiseline koja podržava san”, kaže dijetetičarka Lauren Manaker. Savjet je, dakle, da ih jedete navečer.
Ima i nuspojava
Koštice umanjuju rizik od raka dojke jer sadrže lignane, polifenole koji mogu pomoći u smanjenju rizika od raka dojke. U opservacijskoj studiji objavljenoj u časopisu Nutrition and Cancer Journal, otkriveno je kako je konzumacija sjemenki bundeve povezana sa smanjenim rizikom od raka dojke kod žena u postmenopauzi. Druga studija objavljena u istom časopisu sugerira da bi lignani u hrani također mogli igrati važnu ulogu u liječenju ovog raka. Koštice su isto tako učinkovite u borbi protiv raznih vrsta raka i imaju antiupalno djelovanje.
Sjemenke su dobar izvor magnezija, a magnezij je mineral koji potiče osjeća smirenosti. Ako ste pod stresom vaše tijelo gubi magnezij, ali ako ćete grickati koštice one će ga nadopuniti i malo vas primiriti.
E sada, koštice imaju i nekoliko nuspojava. Prije svega mogu vam izazvati nelagodu u želucu i treba paziti koliko ih se unosi. “Sjemenke bundeve bogate su vlaknima, što može biti dobro, ali važno je kontrolirati porcije”, kaže nutricionistica i doktorica Lisa Young. Koštice mogu izazvati plinove pa čak i bol u želucu.
Sjemenke bundeve su kalorične, imaju dosta nezasićenih masnoća i vitamina E i četvrtina šalice sadrži oko 180 kalorija. Dakle, s košticama samo umjereno, ali opet mogu biti sjajan međuobrok pogotovo ako ste na nekoj dijeti.
I na koncu, sjemenke se moraju dobro sažvakati jer su neprikladnog oblika za grlo i znaju biti oštre pa ih se mora dobro sažvakati prije gutanja.