Evo kako se zaštiti od bakterija koja vreba u gotovo svakoj hrani: Jedan podatak posebno zabrinjava

Smrtonosna epidemija listerije u šest država povezana je s kontaminiranim mesnim delikatesama i sirom, objavio je američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti. Ali što možete učiniti da smanjite rizik od zaraze?, piše CNN.
Što treba znati
Listerija je otporna klica, koja je toliko odlučna da se zadrži da može nastaviti rasti dok je u hladnjaku, što čak ni druge bakterijske zlikovci salmonela i E. coli ne mogu učiniti. U Sjedinjenim Državama, listerija je treći vodeći uzrok smrti od bolesti izazvanih hranom, ubijajući oko 260 godišnje, prema centrima za kontrolu i prevenciju bolesti.
"Čak i uz odgovarajuće liječenje antibioticima, bolest ima visoku stopu smrtnosti" od 20% do 30%, rekla je američka Agencija za hranu i lijekove.
Trudnice imaju oko 10 puta veću vjerojatnost da će se razboljeti od listerije, a bolest može biti kobna za fetus. Trudnice Hispanjolci su u najvećem riziku, vjerojatno zbog jedenja tradicionalnih mekih sireva kao što je queso fresco i druge hrane napravljene od nepasteriziranog mlijeka, rekla je FDA. Hrana napravljena od sirovog mlijeka ima 50 do 160 puta veću vjerojatnost da sadrži listeriju, rekla je agencija.
Odrasli i djeca sa zdravim imunološkim sustavom mogu jednostavno razviti blagu ili neugodnu bolest koja neće zahtijevati hospitalizaciju ili antibiotike. Međutim, svatko s oslabljenim imunitetom, kao što su starije odrasle osobe, pacijenti s presađenim organima, oni s rakom ili bubrežnom bolešću, dijabetesom ili osobe s HIV/AIDS-om, mogu se ozbiljno razboljeti i umrijeti.
Strašne posljedice
Najnovija epidemija, koja je uzrokovala gubitak trudnoće i smrt odrasle osobe u Marylandu, povezana je s prodajom mesnih delikatesa i sireva. Do danas je 16 ljudi zaraženo, a 13 je hospitalizirano, ali "pravi broj oboljelih u ovoj epidemiji vjerojatno je veći od prijavljenog broja, a epidemija možda nije ograničena na države s poznatim bolestima", CDC je rekao u srijedu.
Deli meso i hrenovke bili su uobičajeni izvor izbijanja listerije 1990-ih, prema CDC-u, vjerojatno zbog poteškoća u čišćenju rezistentnih bakterija iz svakog kutka i pukotine u uređajima za pripremu delikatesne hrane.
Međutim, izbijanje listerije povezano je s dinjom, celerom, sladoledom, lisnatim povrćem poput špinata, mekim sirevima i klicama, rekla je agencija.
Kako se zaštititi
Održavajte kuhinju čistom: Redovito čistite hladnjak vrućom vodom i tekućim sapunom. Meso i povrće pripremajte odvojeno i svakako dezinficirajte prostore za pripremu hrane, rekao je CDC.
Održavajte hladnjak hladnim: Budući da listerija lako raste na niskim temperaturama, držite hladnjak na 41 stupanj Fahrenheita (5 stupnjeva Celzija) ili niže. Zamrzivač bi trebao biti na nula Fahrenheita (minus 18 stupnjeva Celzijusa) ili niže.
Sirovo mlijeko: Konzumacija hrane napravljene od sirovog mlijeka je "jedan od najrizičnijih" načina da se zarazite listerijom i drugim štetnim klicama, rekao je CDC.
Meki sir: Ako ste trudni ili pod visokim rizikom, nemojte jesti meke sireve, “kao što su queso fresco, queso blanco, panela (queso panela), brie, camembert, s plavim žilicama ili feta, osim ako nije označen kao napravljen od pasteriziranog mlijeka,” rekao je CDC.
Međutim, znajte da su neki meki sirevi kontaminirani tijekom proizvodnje sira, rekla je agencija.
Klice: Ne možete samo isprati bakterije s lucerne, djeteline, rotkvice, mung graha ili bilo koje vrste klica, rekao je CDC. Osobe s visokim rizikom ne bi trebale jesti sirove pa čak ni malo kuhane klice. Klice uvijek prvo temeljito zagrijte - čak i domaće verzije mogu sadržavati bakterije, rekao je CDC. Kada jedete vani, svakako zamolite da se vašoj hrani ne dodaju sirovi izljevi.
Lisnato povrće: Određeno lisnato povrće poput kelja, špinata, salate i divlje rukole raste niže pri tlu i veća je vjerojatnost da će biti kontaminirano listerijom u tlu. Uvijek temeljito operite zelje kako biste bili sigurni, rekao je CDC. Koristite ove korake:
Operite se 20 sekundi sapunastom vodom prije i nakon rukovanja lisnatim povrćem.
Nemojte namakati zelje u sudoperu - to samo širi bakterije s jednog lista na sve listove. Uklonite sve poderane, nagnječene ili vanjske listove.
Pod mlazom vode nježno izribajte svaki list i zatim ga osušite čistom krpom.
Dinje: Dinje su još jedan izvor infekcije listerijom. Pojedite izrezanu dinju odmah i bacite sve koje nisu bile u hladnjaku četiri ili više sati, rekao je CDC. Držite izrezane dinje u hladnjaku na 41 F (5 C) ili nižoj ne dulje od sedam dana.
Deli mesni proizvodi i hrenovke: Ako ste trudni ili pod visokim rizikom, nemojte jesti hladne nareske kao što su bolonja, hrenovke, meso za ručak, fermentirane ili suhe kobasice ili bilo koje drugo delikatesno meso osim ako se ne zagrijava na pari (165 F). ili 74 C) neposredno prije posluživanja, priopćila je agencija.
“Nemojte jesti ohlađene paštete ili mesne namaze iz delikatesa ili pulta s mesom ili iz rashlađenog dijela trgovine”, rekao je CDC. “Sigurniji izbor su mesni namazi i paštete koje nije potrebno hladiti prije otvaranja, poput proizvoda u limenkama, staklenkama ili zatvorenim vrećicama. Ohladite ovu hranu nakon otvaranja.”
Treba znati što posjedujemo
Budite svjesni koliko dugo takve namirnice čuvate u svom domu. Tvornički zapečaćena neotvorena pakiranja hrenovki, ručka i mesnih delicija trebala bi se baciti nakon dva tjedna u hladnjaku, rekao je CDC. Bacite otvorene pakete delikatesnog mesa ili bilo kojeg narezanog delikatesa nakon tri do pet dana, a hrenovke nakon tjedan dana.
Hladno dimljena riba: Nemojte jesti hladno dimljenu ribu "osim ako nije konzervirana ili stabilna na policama ili je u kuhanom jelu, kao što je složenac" ako ste pod visokim rizikom, rekao je CDC.
Hrana koja se čuva na policama, kao što su konzervirana tuna, sardine i losos, neće povećati rizik od listerije. Ali nije sva konzervirana hrana stabilna na policama, rekao je CDC.
"Neka konzervirana hrana označena je 'Držite u hladnjaku'. Primjeri takvih proizvoda uključuju hladno dimljenu ribu, poput lososa, pastrva, bijele ribe, bakalara, tune i skuše", rekao je CDC. "Hladno dimljena riba često se označava kao 'nova-style', 'lox', 'kippered', 'dimljena' ili 'jerky' i obično se nalazi na prodajnim mjestima s plodovima mora ili delikatesama u trgovinama i delikatesama."