Oprez! Ovo voće i povrće prepuno je pesticida: Donosimo listu potencijalno najopasnijih namirnica
Liječnici i dijetetičari neprestano nas potiču da jedemo više voća i povrća bogatog vlaknima i hranjivim tvarima jer kažu da su dobri za nas. Nisu u krivu. Brojne su studije hvalile zdravstvene dobrobiti jedenja namirnica poput borovnica, špinata, mrkve, brokule i gljiva.
Ali što ako se pritom izlažete potencijalno štetnim pesticidima?
Upravo je to pokazalo najnovije istraživanje neprofitne skupine Environmental Working Group (EWG): više od 75% neorganskih svježih proizvoda koji se prodaju u SAD-u sadrži ostatke pesticida. To je još veći postotak od rezultata slične studije EWG-a prošle godine. Izvješće se temelji na federalnim podacima prikupljenim iz tisuća uzoraka 46 različitog konvencionalno uzgojenog voća i povrća, piše Eat This, Not That!
Ideja je pomoći potrošačima da donesu informirane odluke o proizvodima u trgovini mješovitom robom.
Zdravo, a nezdravo
"USDA prikuplja tisuće uzoraka proizvoda svake godine koji se šalju na police supermarketa u SAD-u", objasnio je Alexis Temkin, Ph.D., EWG toksikolog. "Naša analiza podataka iz više od 46.000 uzoraka otkrila je da je 75% uzoraka neorganskih svježih proizvoda bilo kontaminirano ostacima pesticida od 251 različitog pesticida."
Velik broj pesticida otkrivenih u istraživanju grupe "odražava uzgojne prakse koje uvelike ovise o sintetskim pesticidima", istaknuo je Temkin, dodajući: "Pesticidi koje je pronašlo USDA ostaju čak i nakon što su uzorci proizvoda oprani i oguljeni."
Jagode uvjerljive
Prema EWG-u, prevelika izloženost pesticidima može potencijalno naštetiti vašem zdravlju. Ako ste zabrinuti zbog pesticida u hrani, najgora stvar koju možete učiniti je da potpuno smanjite unos voća i povrća. Većina Amerikanaca već ne jede dovoljno, prema CDC-u.
"Organski ili prirodni pesticidi ili drugi dodaci mogu zvučati bezopasno, ali u nekim slučajevima visoka izloženost može biti zabrinjavajuća", rekao je Manaker. "Na primjer, bakreni sulfat, prirodni spoj koji se koristi na određenim usjevima za sprječavanje rasta gljivica, može biti povezan s oštećenjem jetre kada je izloženost previsoka."
Dok su jagode i ove godine ostale na vrhu popisa "Dirty Dozen", postoji nekoliko novih dodataka grupi—točnije, borovnice i mahune, koje su srušile rajčice na 13. mjesto, a celer na 15. mjesto.
Evo cjelovitog popisa voća i povrća s najviše pesticida.
Jagode
Špinat
Kelj, raštika i gorušica
Breskve
Kruške
Nektarine
Jabuke
Grožđe
Paprike & Ljute papričice
Trešnje
Borovnice
Zeleni grah