Šokirat ćete se kada vidite što sir može napraviti vašem organizmu: Za većinu ovih nuspojava vjerojatno niste znali

Ova svestrana i ukusna hrana neizbježno će nadopuniti i obogatiti svako jelo, od pizze i tjestenine pa sve do jednostavnijih jela poput hamburgera ili sendviča. Istovremeno, konzumacija sira može izazvati nekoliko nuspojava koje mogu utjecati na vaše tijelo i zdravlje, posebno kada se ne konzumira umjereno. No, zašto se to događa i što se točno događa vašem tijelu kada pojedete previše sira?
"Ove učinke mogu pokrenuti faktori poput visokog udjela masti u siru, hormonalnog sastava mliječnih proizvoda, mogućeg upalnog odgovora na zasićene masti i rizika od bakterijske kontaminacije kod određenih vrsta sira", kaže stručnjakonja Mary Sabat za Eat This, Not That! "Važno je održavati uravnoteženu i raznovrsnu prehranu kako bi se smanjili ti rizici i potaknuo cjelokupno zdravlje i blagostanje."
Mogli biste postati zatvoreni
"Konzumiranje prekomjernih količina sira potencijalno može dovesti do zatvora", kaže Sabat. "Sir je bogat masnoćama i siromašan vlaknima, što može usporiti probavu i otežati prolazak stolice kroz crijeva. To može rezultirati rijetkim pražnjenjem crijeva i poteškoćama u izlučivanju otpada."
"Kratkoročno, konzumiranje velikih količina sira može uzrokovati neposrednu nelagodu i nadimanje, dok dugoročno prekomjerna konzumacija može dovesti do kroničnog zatvora", objašnjava Sabat.
Mogli biste doživjeti upalu
"Konzumacija kazeina, proteina koji se nalazi u mlijeku i glavni je sastojak sira, može potencijalno dovesti do različitih nuspojava i zdravstvenih problema. Jedna značajna nuspojava povezana s konzumacijom kazeina je upala", kaže Sabat.
"Kod nekih ljudi, kazein može potaknuti imunološki odgovor i pridonijeti upali u tijelu. Ovaj upalni odgovor može se manifestirati kao širok spektar simptoma, uključujući probavne probleme, probleme s kožom, respiratorne tegobe i čak bolove u zglobovima. Kod osoba koje imaju pravu alergiju ili osjetljivost na kazein, imunološki sustav prepoznaje kazein kao prijetnju i oslobađa upalne medijatore koji uzrokuju nepoželjne reakcije", pojašnjava ona.
Mogli biste imati žgaravicu
"Sir je bogat izvor masti i može izazvati žgaravicu kod osjetljivih osoba", kaže Sabat. "Kada se konzumira u višku, visoki sadržaj masti u siru može opustiti donji ezofagealni sfinkter (LES), mišić koji obično sprječava vraćanje želučane kiseline u jednjak. To može rezultirati osjećajem pečenja u prsima i grlu", objašnjava ona. "Vremenom, kronična žgaravica može oštetiti sluznicu jednjaka i dovesti do ozbiljnijih stanja poput gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB)".
Koža vam može imati reakciju
"Akne su kompleksna tema jer ih utječe niz faktora, uključujući kvalitetu prehrane, hormone, dob, genetiku, higijenske navike, kozmetiku i okolinu", objašnjava Toby Amidor, MS, RD, CDN, nagrađivani stručnjak za prehranu i autor bestselera The Family Immunity Cookbook, objašnjava Toby Amidor, MS, RD, CDN. "Prema kliničkim smjernicama Američke akademije za dermatologiju (AAD), kada je riječ o prehrani, nova saznanja sugeriraju da hrana s visokim glikemijskim indeksom i prehrambeni obrasci mogu biti povezani s aknama."
"Iako ne utječe na sve, neki ljudi mogu imati izbijanja na koži ili pogoršane akne kao rezultat prekomjerne konzumacije sira", dodaje Sabat. "To se može pripisati hormonima prisutnim u mlijeku, uključujući faktor sličan inzulinu 1 (IGF-1), koji može potaknuti proizvodnju sebuma i pridonijeti začepljenju pora. Osim toga, sir je bogat zasićenim mastima, koje mogu potaknuti upalu u tijelu i potencijalno pogoršati postojeće kožne probleme", objašnjava ona.
"Kada je riječ o mliječnim proizvodima, postoje ograničeni dokazi koji ukazuju na to da mlijeko/sir može utjecati na akne, ali smjernice AAD-a navode da je kvaliteta i snaga dokaza ograničena i neujednačena", nastavlja Amidor. "Stoga je AAD zaključila da trenutno ne postoje posebne prehrambene promjene preporučene za upravljanje aknama."
Povećava se rizik od zaraze listerijom
"Listeria monocytogenes je bakterija koja može uzrokovati bolesti prenosive hranom, posebno kod osoba s oslabljenim imunološkim sustavom, trudnica i starijih osoba", kaže Sabat. "Meki sirevi poput brija, camemberta i plavog sira imaju veći rizik od kontaminacije listerijom. Ako se ti sirevi konzumiraju u prekomjernim količinama ili se ne skladište pravilno, povećava se rizik od izloženosti listeriji."
"Listerioza može dovesti do simptoma sličnih gripi, ozbiljnih komplikacija kod osjetljivih osoba i čak pobačaja ili mrtvorođenosti kod trudnica", dodaje ona.
Povećava se rizik od raka
"Prekomjerna konzumacija sira, posebno onih s visokim udjelom masti, može potencijalno povećati rizik od određenih vrsta raka", kaže Sabat. "Sir sadrži zasićene masti koje su povezane s povećanim rizikom od kolorektalnog karcinoma. Osim toga, neka istraživanja sugeriraju vezu između konzumacije mliječnih proizvoda, uključujući sir, i povećanog rizika od raka prostate i dojke", dodaje ona. "Međutim, važno je napomenuti da se veza između konzumacije sira i raka još istražuje te da i druge komponente prehrane i način života također imaju značajnu ulogu."
Osjećate se naduto
Ako pojedete veliku porciju makarona sa sirom i ubrzo se osjećate nelagodno i naduto, vjerojatno možete okriviti cheddar, švicarski ili gouda sir u vašem mekanom tijestu.
Osobe koje imaju problema s probavom mliječnih proizvoda možda neće imati dovoljno enzima laktaze, koji je potreban za probavu laktoze - šećera koji se prirodno javlja u mlijeku i mliječnim proizvodima. A kada probavni sustav ne može razgraditi laktozu, ona ostaje nesvarena, što dovodi do nadutosti i plinova.
Naravno, smanjenje ukupne konzumacije sira može pomoći, ali ako i dalje osjećate nadutost nakon što pojedete čak male količine sira, možete pokušati promijeniti vrste sira. Gorin kaže da muenster, brie i camembert imaju manje laktoze od nekih drugih sireva, pa ih može biti lakše probaviti i uzrokuju manje nuspojava.
Gorin dodaje da ako ste izrazito netolerantni na laktozu i previše jedete sira, sva ta laktoza će se premjestiti u debelo crijevo umjesto da se obradi i apsorbira u tijelu. "U debelom crijevu, neprobavljena laktoza se kombinira s normalnim bakterijama i uzrokuje plinove", objašnjava ona.
Prema FDA-i, pojava plinova ubrzo nakon konzumiranja mliječnih proizvoda poput sira jedan je od najčešćih znakova nedostatka laktaze, enzima koji razgrađuje laktozu ili šećer u mliječnim proizvodima.
Imate proljev
Ako ste jedan od mnogih odraslih osoba s ograničenom sposobnošću probave laktoze - što je broj koji prehrambena stručnjakinja Sarah Rueven, MS, CDN, osnivačica Rooted Wellness-a, procjenjuje na oko 65% - prekomjerna konzumacija mliječnih proizvoda može uzrokovati ozbiljnu nelagodu.
"Kada netko s netolerancijom na laktozu konzumira sir, laktaza u siru se ne razgrađuje već fermentira u crijevima bakterijama", objašnjava Rueven, dodajući da to može rezultirati proljevom... među ostalim neugodnim simptomima gastrointestinalnog trakta.
Možete postati dehidrirani
Da, nedovoljan unos vode lako može dovesti do dehidracije, ali isto tako mogući uzrok su i hrana bogata natrijem, poput kremastih jela i hamburgera s dvostrukim slojem sira.
"Sir je hrana koja je bogata natrijem", kaže Gorin, "što se može brzo nakupiti, posebno ako pojedete više od jedne kriške odjednom."
Simptomi koji upućuju na dehidraciju zbog prehrane uključuju glavobolju i smanjeno mokrenje, stoga se pobrinite da se namjerno hidratizirate prije ili nakon obroka bogatih natrijem kako biste izbjegli isušivanje organizma.
Može doći do povećanja tjelesne težine
S druge strane, zbog visokog udjela natrija, Amy Shapiro, MS, RD, CDN registrirana nutricionistica i osnivačica Real Nutrition-a, kaže da sir može također uzrokovati zadržavanje vode kod osoba koje su osjetljive na sol. Zato se obično savjetuje osobama na dijeti s niskim udjelom natrija, poput osoba s bolestima srca ili visokim kolesterolom, da ograniče ili izbjegavaju sir.
Pati vaše srčano zdravlje
Prekomjerna konzumacija sira može povećati rizik od srčanih bolesti, kaže Rueven, budući da visoka razina natrija povećava krvni tlak (povećan rizik od moždanog udara), a zasićene masti povećavaju loš kolesterol.
Trebate brzi osvježitelj o zasićenim mastima? Prema Shapiro, to je vrsta masti koja ostaje čvrsta pri sobnoj temperaturi i zbog toga može zapušiti arterije.
"Zasićene masti povećavaju razinu lošeg kolesterola i, kada se konzumiraju prečesto, mogu postati nezdrave", kaže ona.
No, dobre vijesti su da ne morate potpuno izbaciti sir kako biste izbjegli ove nuspojave, ističe Rueven: "Umjereno konzumiranje sira neće značajno povećati razinu kolesterola i krvni tlak, stoga ga slobodno uživajte povremeno ili koristite u malim količinama kao ukras za salatu ili juhu." Također možete isprobati 10 niskomasnih sireva koje možete jesti ako želite izgubiti kilograme.
Možete dobiti na težini
Evo gdje neke uobičajene zablude o siru mogu raditi protiv nas.
"Jer ljudi često smatraju sir 'low-carb' hranom ili hranom bogatom proteinima, dodaju ga mnogim jelima poput salata, sendviča i omleta, te ga konzumiraju kao užinu", kaže Shapiro.
Problem? Jedna unca sira sadrži oko 100 kalorija i osam grama masti, dodaje ona, pa sir nije "zdrava" hrana kako je mnogi doživljavaju - umjesto toga, brzo povećava ukupni unos masti i kalorija.
Vremenom, navike u konzumiranju sira mogu dovesti do povećanja tjelesne težine.
"Sir je bogat mastima, a mast je najkaloričniji makronutrijent, što znači da pruža više kalorija po gramu", kaže Rueven. "Prekomjerno konzumiranje bilo koje hrane, posebno one bogate mastima poput sira, može uzrokovati dobivanje na težini ako ukupni unos kalorija premašuje vaše dnevne potrebe." Ako je vaš glavni cilj gubitak težine, nemojte propustiti ove jednostavne načine za početak gubitka težine odmah, prema znanosti.