Ovih sedam namirnica poboljšavaju rad mozga: Itekako ćete se iznenaditi kada vidite koje su to
Kako prehrambene navike igraju ključnu ulogu u potpori funkcije mozga, poboljšanju pamćenja i općem kognitivnom blagostanju, znanstvena istraživanja iznose saznanja o namirnicama koje imaju blagotvoran učinak na kognitivne funkcije mozga, uz istovremeni užitak u njihovom okusu.
Jaja, gljive
Jaja, prirodni izvor hranjivih tvari, podržavaju zdravlje mozga zahvaljujući visokom udjelu kolina (150 miligrama po velikom jajetu) te prisutnosti luteina i zeaksantina (252 mikrograma po velikom jajetu). Kolin u jajima ima ključnu ulogu u održavanju cjeloživotnog zdravlja mozga u svakoj životnoj dobi i fazi, pridonoseći pamćenju, razmišljanju i raspoloženju. S druge strane, lutein, poznat po svom utjecaju na zdravlje očiju, također igra važnu ulogu u poboljšanju sposobnosti povezivanja u mozgu. Studije su otkrile da je prisutnost luteina u mozgu povezana s boljom kognitivnom funkcijom kod starijih osoba i boljim akademskim uspjehom kod djece, prenosi EatThis.
Gljive su još jedna namirnica koja pruža blagotvoran učinak na kognitivno zdravlje. One su bogat izvor ergotioneina, aminokiseline koja djeluje kao antioksidans. Zahvaljujući protuupalnim i antioksidativnim svojstvima ergotioneina, ove gljive mogu pridonijeti zdravom starenju, poboljšanju kognitivnih funkcija i smanjenju stresa kada se konzumiraju kao dio zdrave prehrane.
Orasi, borovnice
Orasi, osim što su ukusni, predstavljaju izvrstan izvor ALA omega-3 masnih kiselina, što ih čini važnom namirnicom za zdravlje mozga. Konzumacija oraha može pomoći u borbi protiv oksidativnog stresa i upale, što su čimbenici koji mogu utjecati na kognitivni pad.
Divlje borovnice, posebno korisne za starije odrasle osobe s usporenim kognitivnim procesima, pokazale su se kao izvrstan dodatak prehrani za poticanje bržeg razmišljanja. Istraživanje je pokazalo da je svakodnevno konzumiranje praha divljih borovnica tijekom šest mjeseci dovelo do poboljšanja brzine obrade, a najizraženiji napredak zabilježen je kod osoba u dobi od 75 do 80 godina.
Losos, naranče
Losos, kao masna hladnovodna riba, bogat je DHA omega-3 masnim kiselinama koje su od vitalnog značaja za razvoj mozga i kogniciju. Visoka koncentracija DHA u mozgu igra ključnu ulogu u njegovom pravilnom funkcioniranju. Stoga, uključivanje lososa u prehranu može biti izvrsna podrška zdravlju mozga.
Naranče, osim što su ukusno voće, obiluju hranjivim tvarima i biljnim spojevima koji pridonose kognitivnom zdravlju. Njihov sadržaj vitamina C, tiamina, vitamina B6 i hesperidina igraju važnu ulogu u održavanju zdravog mozga. Istraživanje je pokazalo da svakodnevna konzumacija 100-postotnog soka od naranče tijekom osam tjedana može poboljšati rezultate na kombiniranim testovima za globalnu kognitivnu funkciju kod odraslih osoba u usporedbi s kontrolnom skupinom.
Lubenica, bogata karotenoidom poznatim kao likopen, predstavlja još jedan izvor hranjivih tvari koje podržavaju zdravlje mozga. Likopen, zbog svog antioksidativnog i protuupalnog djelovanja, ima neuroprotektivna svojstva koja pozitivno utječu na očuvanje kognitivnih funkcija mozga. Istraživanja su potvrdila povezanost između konzumacije likopena i očuvanja kognitivnih funkcija.
S obzirom na ova saznanja, važno je uključiti ove namirnice u uravnoteženu prehranu kako bismo podržali zdravlje mozga i osigurali njegovu optimalnu funkciju u svim životnim dobima.