Analizom je otkriveno koji je kruh zapravo najzdraviji: Jedna stvar posebno oduševljava
Ako preferirate kruh, kao i mnogi Hrvati, preporučljivo je odabrati zdraviju opciju. Godinama se raspravlja koji je kruh zapravo najzdraviji, a često će svatko imati svoje mišljenje. No, znanstvenici su analizom kruha otkrili koji bi trebao biti najzdraviji.
Analiza pet vrsta kruha pokazala je da je kruh od cjelovitih žitarica, posebno proklijale pšenice, najpovoljniji i najzdraviji izbor.
Ezekielov kruh
Proklijali kruh proizvodi se od samljevenih cjelovitih zrna pšenice koja su ostavljena u vlažnom okruženju da klijaju sve dok ne niknu. Ovaj postupak povećava hranjivost kruha od cjelovitih žitarica, jer klijanje zrna poboljšava apsorpciju hranjivih tvari u tijelu.
Evo na koji način pomoću tuširanja možete poboljšati svoj metabolizam: U jednom je tajna
Proklijala pšenica stoga sadrži više vitamina i minerala u usporedbi s drugim vrstama kruha od cjelovitih žitarica. Osim pšenice, kruh od proklijale pšenice može uključivati i druge žitarice poput ječma, zobi, pira i drugih. Često je poznat i pod nazivom Ezekielov kruh. Ovaj kruh odlikuje se poboljšanom hranjivošću i blagotvornim učincima na probavni sustav, smanjujući nadutost i želučane tegobe.