Ove namirnice mogu postati izuzetno opasne ako ih podgrijavate u mikrovalnoj pećnici
Iako se neke namirnice čine bezopasnima, bolje je izbjegavati njihovo podgrijavanje u mikrovalnoj pećnici.
Prva na popisu su čili papričice. Ljute, narančaste ili zelene papričice sadrže spoj po imenu kapsaicin koji može isparavati u zraku mikrovalne pećnice. Otvorenjem vrata mikrovalne, izlažete se isparenjima koja mogu iritirati pluća, grlo, oči i nos.
Tvrdo kuhana jaja također su na listi "izbjegavati". Kada se kuhano jaje zagrije u mikrovalnoj pećnici, postoji rizik od eksplozije tijekom rezanja. Para koja se ne može osloboditi iz bjelanjka povećava pritisak, a rezanje jajeta može brzo osloboditi paru, što može rezultirati opekotinama.
Pripazite
Zatim, tu je i upozorenje za šalicu vode. Iako je primamljivo brzo zagrijati vodu za čaj u mikrovalnoj pećnici, to može dovesti do pregrijavanja vode. Iako mjehurići možda nisu vidljivi, mogu se stvoriti, pogotovo kada dodate vrećicu čaja, žlicu ili jednostavno promiješate vodu, pa čak i eksplodirati u rijetkim slučajevima.
Stručnjaci upozoravaju na sve popularnije kućne ljubimce: Možete oboljeti od opake bolesti
Na kraju, treba izbjegavati i zagrijavanje umaka od rajčice u mikrovalnoj. Često završava prskanjem zbog topline i pare koju proizvodi. Para se nakuplja, ponekad čak i probijajući stijenke mikrovalne pećnice, a umak može eksplodirati prilikom miješanja, uz potencijalne opekline i nered.