Niste ni svjesni što se događa vašem tijelu kad pojedete češnjak: Nakon četiri sata kreće borba
Češnjak često smatramo prvim štitom obrane od virusa, a preporučuje se konzumiranje najmanje šest režnjeva češnjaka tjedno zbog njegovog pozitivnog djelovanja na srce.
Kada pojedemo češnjak, tijelo prolazi kroz nekoliko faza:
Prvi sat: Češnjak se razgrađuje u želucu, postajući idealna hrana za organizam.
Četiri sata nakon jela: Počinje borba protiv postojećih bakterija i virusa.
Šest sati nakon jela: Aktivira se proces sagorijevanja uskladištenih masti u tijelu.
Nakon sedam sati: Češnjak ostvaruje antibakterijski učinak na krvotok.
Ove četiri stvari nikada ne biste trebali držati na vrhu frižidera: Mogu biti vrlo opasne
Jedna od najstarijih biljaka
Češnjak, jedna od najstarijih biljaka, često je prisutan u mnogim kuhinjama. Nije samo ukusan dodatak jelima, već i izuzetno zdrava namirnica. Poznat je po svojim aktivnim kemijskim spojevima i antioksidansima, što ga čini prirodnim "antibiotikom", piše Danas.rs.
Ovaj svestrani sastojak povoljno utječe na razinu šećera u krvi, smanjuje sintezu kolesterola, pruža antiinflamatorna svojstva te brine o zdravlju gastrointestinalnog trakta. Alicin, moćan spoj u češnjaku, odgovoran je za mnoga ljekovita svojstva.
Preporučuje se konzumacija češnjaka sirovog, najmanje tri režnja dnevno kada smo prehlađeni. Prije konzumacije, preporučuje se zgnječiti ga kako biste potaknuli enzimsku reakciju koja proizvodi alicin. Ako ga termički obrađujete, trebate to učiniti brzo. Unatoč mirisu koji mnoge odbija, upravo taj mirisni sastojak daje češnjaku njegova ljekovita svojstva. Ako vas brine loš zadah, možete ga neutralizirati žvakanjem peršinovog lišća ili zrna kave.