Na ovom ulju nikako ne smijete pržiti hranu: Može se razgraditi pod jednim uvjetom

Kod odabira najprikladnijeg ulja za prženje, bitno je razmotriti različite karakteristike svakog proizvoda, uključujući način obrade, termalnu stabilnost, viskoznost te općenite zdravstvene prednosti. Bitan aspekt prilikom odabira ulja za prženje jest kako će reagirati na povišenu temperaturu.
Točka dimljenja označava temperaturu na kojoj ulje počinje ispuštati dim i oksidirati. Zagrijavanje ulja iznad te točke rezultira degradacijom, stvarajući potencijalno toksične tvari i štetne slobodne radikale, što može negativno utjecati na zdravlje, piše Advances in Nutrition.
Prilikom dubokog prženja, ključno je odabrati ulje s visokom točkom dimljenja, s obzirom na potrebu održavanja temperature od oko 185 stupnjeva. Općenito, ulja bogata zasićenim i mononezasićenim masnoćama imaju više točke dimljenja te su otpornija na oksidaciju. Suprotno tome, ulja bogata polinezasićenim masnoćama podložnija su razgradnji pod utjecajem visokih temperatura.
Obratite pozornost
Postoje različiti procesi ekstrakcije ulja iz biljaka, sjemenki i orašastih plodova, uključujući hladno prešanje ili mehaničke, termičke i kemijske procese. Pročišćavanje ulja radi povećanja čistoće i prozirnosti također utječe na točku dimljenja. Visoko pročišćena ulja imaju višu točku dimljenja, ali proces pročišćavanja može smanjiti količinu polifenola i antioksidacijsku aktivnost ulja.
Iako su mnoga ulja dostupna u pročišćenom obliku, često je poželjno odabrati prirodnije opcije s visokom točkom dimljenja, kao što su ekstra djevičansko, nerafinirano ili hladno prešano ulje. Masti su bitan sastojak prehrane jer sudjeluju u različitim funkcijama u tijelu, uključujući održavanje strukture stanica, potporu imunološkom sustavu i zgrušavanje krvi.
Nezasićene masti, poput mononezasićenih i polinezasićenih masnih kiselina, smatraju se zdravijim izborom. U konačnici, preporučuje se unos masti u količini od 25 do 35 posto dnevnog unosa kalorija prema smjernicama za prehranu Amerikanaca.