Žena je dvije godine svaki dan jela kiseli kupus: Mnoge će zaprepastiti kada vide što joj se dogodilo
Nutricionistkinja Angela Dimitrakopulos provela je eksperiment s fokusom na namirnici bogatoj vitaminom C - kiselom kupusu. Stručnjaci potvrđuju da bi ovaj fermentirani proizvod trebao biti sastavni dio svakodnevne ishrane zbog svoje sposobnosti jačanja imuniteta i pozitivnog uticaja na zdravlje.
Angela, koja živi u Sydneyu, podijelila je svoje iskustvo s konzumiranjem kiselog kupusa tijekom dvije godine. Unatoč prvotnom oštrom i kiselom okusu koji je uzrokovao nadimanje i žgaravicu, Angela ističe da je dosljedna upotreba kiselog kupusa dovela do značajnih poboljšanja u njezinom zdravlju.
Kiseli kupus, bogat probioticima, vitaminima, mineralima i antioksidansima, pridonosi mnogim zdravstvenim prednostima, uključujući poboljšanje mikrobioma crijeva, jačanje imunosustava, povećanje energije te podršku kognitivnim funkcijama.
Angelin eksperiment pokazao je nekoliko ključnih promjena
Manje upala: Antioksidanti prisutni u kiselom kupusu imaju snažan učinak u sprečavanju upala, što se manifestiralo smanjenjem upale crijeva, manjim problemima s probavom i smanjenim nadimanjem.
Manje stresa: Bakterije prisutne u crijevima imaju važnu ulogu u regulaciji stresa i raspoloženja. Kiseli kupus pomaže povećanju kapaciteta crijeva za apsorpciju minerala povezanih s raspoloženjem, poput magnezija i cinka.
Manje nadimanja i kilograma: Angela je primijetila smanjenje volumena trbuha, povezano s manjim nadimanjem i zadržavanjem tekućine.
Ovo voće je prava bomba zdravlja, ali ga ova skupina ljudi mora izbjegavati: Evo i zašto
Poboljšana probava: Redovita konzumacija kiselog kupusa poboljšala je Angelinu probavu, što se potvrdilo i analizom krvi koja je pokazala viši nivo željeza.
Angela ističe važnost dosljednosti u konzumaciji kiselog kupusa te preporučuje kombiniranje s drugim fermentiranim namirnicama, voćem, povrćem i mahunarkama. Nutricionistica naglašava da, unatoč početnom otporu organizma, ustrajnost u unosu kiselog kupusa donosi dugoročne zdravstvene koristi.