Predmet koji gotovo svaki dan koristimo u kuhinji može biti jako opasan za zdravlje
Znanstvenici su sugerirali da bi korisnici plastičnih daski za rezanje mogli biti izloženi milijunima mikroplastičnih čestica zbog ponovljenih udaraca nožem.
Takva mikroplastika može biti štetna za zdravlje i povezana je s problemima probavnog sustava i rakom, prema istraživačima s Harvarda, piše New York Post.
Umirovljeni kemičar Mark Jones izjavio je za Yahoo News da ljudi svakog tjedna nesvjesno unose velike količine plastike u svoj organizam. To uključuje i pijenje iz plastičnih boca, konzumiranje hrane zapakirane u plastiku ili čak jedenje mesa, što vjerojatno uključuje i mikroplastiku.
Žena umrla na gotovo pola sata i doživjela nadnaravno iskustvo: 'Stajao je tamo s raširenim rukama'
Plastika nije dobra
Tasha Stoiber, znanstvenica za zaštitu okoliša, izrazila je oprez glede korištenja plastičnih daski za rezanje. Ona je rekla da je svaki korak prema smanjenju izloženosti plastici koristan, a kuhinja je dobro mjesto za početak promjena.
Stoiber preferira drvene ili metalne daske za rezanje jer su trajnije i lakše ih je očistiti. Preporučuje korištenje višekratnih boca od nehrđajućeg čelika s filtriranom vodom kako bi se smanjila upotreba plastike te izbjegavanje plastičnih posuda za skladištenje hrane.
Postoji podijeljeno mišljenje stručnjaka za sigurnost hrane o čistoći plastičnih daski u usporedbi s drvenim. Dok su drvene daske prirodno antibakterijske i estetski privlačne, stručnjaci upozoravaju da se bakterije mogu zadržati u poroznoj površini. Stoga je važno koristiti odvojene daske za rezanje za sirovo meso i druge namirnice kako bi se spriječilo prenošenje bakterija. Umjesto toga, preporučuju se daske od bambusa jer su tvrđe i manje porozne od drvenih dasaka.