Znanstvenici otkrili je li zdravo jesti voce iz konzerve: 'Važno je znati jednu stvar'
Kao što svježe voće i smrznuto voće pružaju obilje esencijalnih nutrijenata poput vlakana, vitamina i minerala, tako i konzervirano voće ima svoje zdravstvene prednosti. Iako se često ističe da je svježe voće najbolji izbor, konzervirano voće može biti jednako hranjivo, ističe Chelsea LeBlanc, nutricionistica iz Nashvillea, Tennesseeja.
Konzervirano voće donosi ugljikohidrate za energiju, vlakna za zdravu probavu te obilje vitamina i minerala koji su ključni za održavanje zdravlja. Važno je znati da se konzervirano voće bere u zrelosti te se brzo konzervira kako bi zadržalo svoju hranjivost i svježinu.
Tako pakirane breskve ili ananas mogu se konzumirati tijekom cijele godine, nudeći iste hranjive vrijednosti kao i svježe voće, piše EatingWell.
Zdrava opcija
Studije su pokazale da voće i povrće, uključujući konzervirano voće, pružaju niz zdravstvenih koristi. Prema istraživanju objavljenom u International Journal of Food Science and Nutrition, redovita konzumacija voća i povrća može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti i određenih oblika raka.
Također, nedavna recenzija objavljena u Nutrients sugerira da povećanje unosa voća i povrća, uključujući konzervirano voće, može poboljšati mentalno zdravlje, potičući optimizam i smanjenje stresa i simptoma depresije. Ipak, potrebno je više istraživanja kako bi se potvrdila ova veza i razjasnio njezin utjecaj na zdravlje.