Kardiolozi savjetuju da ove dvije namirnice nikako ne jedete skupa: Hrvati ih obožavaju jesti i to u baš ovoj kombinaciji
Dobro doručkovanje je važno jer nam pruža potrebnu energiju za početak dana. Ono nam pomaže da se osjećamo budnima, koncentriranima i spremnima za aktivnosti koje nas čekaju. Također, doručak nam omogućuje da nadoknadimo potrošene kalorije tijekom noći i stabiliziramo razinu šećera u krvi.
Osim toga, redoviti doručak povezan je s boljim mentalnim funkcioniranjem, poboljšanom koncentracijom i boljom kontrolom tjelesne težine. Dakle, dobar doručak nije samo važan za tijelo, već i za mentalno zdravlje i dobrobit tijekom cijelog dana.
Dva američka kardiologa ističu namirnice koje bismo trebali izbjegavati za zdravlje srca.
Omiljena kombinacija Hrvata
Slanina je često omiljeni doručak, posebno u nekim kulturama na Balkanu i u Hrvatskoj, ali dr. Andrew Freeman iz National Jewish Healtha u Denveru upozorava na njezinu visoku razinu soli i aditiva, posebno u tvornički proizvedenim verzijama. Iako ju povremeno možete uključiti u prehranu, trebali biste biti oprezni.
Ovo je najgore piće koje možete popiti prije spavanja: Ne radi se o kavi i čaju
Što se tiče jaja, postoji dugotrajna rasprava o tome jesu li štetna zbog kolesterola u žumanjku. Dok neka istraživanja sugeriraju da jaja mogu biti korisna za srce, kardiolozi poput dr. Freemana preporučuju oprez, posebno zbog mogućeg povećanog rizika od dijabetesa. Dr. Cheng napominje da su jaja hranjiva, ali ih preporučuje jesti umjereno. Bjelanjci su fleksibilnija opcija jer ne sadrže kolesterol.