Liječnica otkrila posljedice konzumiranja salate od krastavaca i rajčice: 'Izaziva neugodne procese'
Nutricionistica Alena Paretska iz Rusije objašnjava ključne razloge iza toga. Iako mnogi uživaju u salati od krastavaca i rajčice, postoje dokazi da kombinacija svih tih povrća u jednom jelu može djelomično neutralizirati sve njihove potencijalne koristi.
To se događa zbog specifičnih komponenata ovih namirnica koje mogu potaknuti procese fermentacije u želucu i crijevima, piše Krstarica.
Nije tako dobra za probavu
Rajčica je bogata askorbinskom kiselinom (vitamin C), dok krastavci sadrže enzim askorbinazu koji može razgraditi i neutralizirati vitamin C. Osim toga, krastavci su bogati vodom i vlaknima, dok rajčica sadrži mnogo kiselina, što može opteretiti probavni sustav kada se konzumiraju zajedno.
Zbog toga, kod osoba s osjetljivim crijevima, ova salata može izazvati nadutost i iritaciju probavnog trakta, čak i proljev.
Dodatno, krastavci stvaraju alkalno okruženje zbog svog sastava, dok rajčica ima kiselu prirodu. Ova razlika može dovesti do neutralizacije nekih korisnih spojeva prisutnih u oba povrća, smanjujući njihovu učinkovitost.