Stručnjakinja za zdravu hranu otkrila koje tri namirnice nikada ne jede: 'To vam je prepuno šećera'
Olivia Hedlund, istaknuta nutricionistica iz Teksasa, izazvala je veliku pažnju svojim kritikama službenih preporuka Američkog ministarstva poljoprivrede. Preporuke koje uključuju porcije pšenice i žitarica u obrocima, prema njezinom mišljenju, nisu idealne za zdravlje. Umjesto toga, Hedlund podržava prehranu bogatu proteinima i zdravim mastima koje mogu pomoći u kontroli razine šećera u krvi.
Hedlund je posebno istaknula tri namirnice koje izbjegava. "Nema zaista nikakve zdravstvene koristi kad vam od ranog jutra raste šećer u krvi," napisala je o žitaricama koje mnogi smatraju osnovom doručka. Dodala je kako čak i "zdrave žitarice" treba konzumirati kao užinu, a ne kao prvi obrok u danu.
Cura kupila sendvič u poznatoj pekari pa se šokirala vidjevši što je unutra: 'Nije mi dobro'
"Većina žitarica je puna šećera zbog čega se ne osjećamo siti i povisuje razinu šećera u krvi," istaknula je. Osim žitarica, Hedlund izbjegava i biljno meso. "Biljno meso sadrži tonu hidrogeniziranih i upalnih ulja i sastojaka koji mu daju okus mesa," rekla je. Treća namirnica koju izbjegava je kava za ponijeti. Savjetuje da se kava uvijek priprema kod kuće.
Što jesti?
Proteini su, prema Hedlund, nezamjenjiva komponenta zdrave uravnotežene prehrane. Njihova konzumacija posebno je važna za fizički aktivne ljude jer potiskuju apetit i povećavaju proces metabolizma, čime pomažu u mršavljenju. Također, proteini pozitivno utječu na regeneraciju mišića nakon fizičke aktivnosti.
Preporučene namirnice bogate proteinima uključuju povrće, voće, proizvode od cjelovitog zrna, mahunarke, biljna ulja, orašaste plodove, sjemenke, nemasno meso, ribu i jaja. Hedlundina prehrambena filozofija, koja se oslanja na prirodne izvore proteina i masti, nudi alternativu službenim smjernicama i izaziva promišljanje o tome kako sastavljamo svoje obroke.