Hrvati obožavaju ovu vrstu kruha, a nutricionistica upozorava: 'Povećava rizik od upala'
Posebno, kruh napravljen od rafiniranog brašna može izazvati upalu u tijelu zbog visokog glikemijskog indeksa, niskog sadržaja vlakana te prisutnosti aditiva i konzervansa. Ovi čimbenici mogu uzrokovati nagle poraste šećera u krvi i probleme sa zdravljem crijeva.
Nutricionistica Lisa Richards naglašava da bismo trebali ograničiti unos određenih vrsta kruha ako želimo smanjiti rizik od upale. "Bijeli kruh, često korišten za sendviče, najnezdraviji je iz mnogih razloga, posebice zbog svojih upalnih učinaka", izjavila je za SheFinds.
Hrvati ga obožavaju
Pretjerana konzumacija bijelog kruha može uzrokovati nagle skokove šećera u krvi i probleme sa zdravljem crijeva. Bijeli kruh je napravljen od rafiniranog brašna koje brzo podiže razinu šećera u krvi, što može dovesti do upale. Osim toga, sadrži aditive i konzervanse koji mogu poremetiti rad crijeva i dodatno izazvati upalu.
Richards objašnjava: "Prerađena hrana poput bijelog kruha prolazi kroz proces rafiniranja gdje su vlakna i korisne hranjive tvari uklonjene i zamijenjene nezdravim verzijama." Ovo može doprinijeti upalama i debljanju.
Liječnik upozorava na nepoznati simptom raka: 'Ljeti to svi pripisuju vrućini'
Također upozorava da bijeli kruh može narušiti zdravlje crijeva uzrokujući upalu i hranjenjem loših bakterija, što dovodi do neravnoteže crijevne flore. Umjesto toga, Richards preporučuje konzumaciju raženog kruha ili kruha od cjelovitih žitarica.