Ovo je najzdraviji sir na svijetu, ali stručnjaci upozoravaju: 'Ne smiju ga svi konzumirati'
Liječnici često preporučuju svježi sir kao vrlo zdrav izbor hrane zbog njegovih brojnih prednosti. Redovita konzumacija svježeg sira može poboljšati raspoloženje te ojačati krvne žile i koštano tkivo.
Ljudi koji svakodnevno konzumiraju svježi sir primjećuju poboljšanje u zdravlju svojih zubi. Ovo se pripisuje visokom udjelu kalcija u mliječnim proizvodima. Svježi sir se smatra najzdravijom vrstom sira jer sadrži manje zasićenih masti i više proteina u usporedbi s drugim sirevima. Također je manje slan, a dostupne su i verzije s manje natrija.
Tko ga treba izbjegavati?
Pola šalice malomasnog (2%) svježeg sira sadrži 90 kalorija, 12 grama proteina, 2,5 grama masti, 5 grama ugljikohidrata i 125 miligrama kalcija, što čini 10% preporučene dnevne vrijednosti.
Preporučuje se dnevno ne konzumirati više od 200 grama svježeg sira, dok je za djecu ta količina upola manja. Liječnici savjetuju da osobe s intolerancijom na laktozu, akutnim gastritisom, aterosklerozom i problemima s bubrezima izbjegavaju svježi sir.
Svježi sir nudi brojne zdravstvene koristi, ali je važno pridržavati se preporučenih količina i uzeti u obzir individualna zdravstvena stanja prije nego što ga uključite u svoju prehranu.