Otkrivena su zapanjujuća svojstva tekućine koju smo do sad bacali: 'Moćnija je i od maslinovog ulja'
Međutim, nedavna istraživanja sugeriraju da bi otpadna voda iz proizvodnje maslinovog ulja mogla biti još potentnija kao "superhrana". Ova voda, koja ostaje nakon mljevenja maslina i izdvajanja ulja, donedavno je smatrana problematičnim nusproizvodom zbog svog potencijala da zagađuje tlo i vodene resurse ako se ne zbrine pravilno.
No, prema pisanju The Guardiana, znanstvenici sada hvale njezine zaštitne i protuupalne učinke. riče o maslinarima koji konzumiraju otpadnu vodu iz zdravstvenih razloga potaknule su znanstvenu zajednicu na dublje istraživanje ovog fenomena.
Rezultati su pokazali da je voda bogata fitokemikalijama, osobito polifenolima, koji su poznati po svojim blagotvornim učincima na zdravlje crijeva.
Moćnije od maslinovog ulja?
Talijanska znanstvenica Adriana Albini već deset godina istražuje ovu otpadnu vodu. Njena istraživanja sugeriraju da može pomoći u prevenciji i liječenju raznih vrsta raka, uključujući rak pluća, prostate, debelog crijeva i dojke. Ova otkrića otvaraju vrata novim mogućnostima za korištenje otpadne vode iz maslinovih mlinova u medicinske svrhe.
Osim antikancerogenih svojstava, druga istraživanja pokazuju da otpadna voda iz maslinovih mlinova može poboljšati fizički oporavak, ubrzati metabolizam te ublažiti kardiovaskularne i neurološke bolesti. Ova voda sadrži najmanje 30 različitih vrsta polifenola, s hidroksitirozolom kao najzastupljenijim. Ovaj snažni antioksidans pomaže u održavanju zdravlja mozga i srca te smanjuje upalne procese u tijelu.
Evo kada je zapravo najbolje biti vodu: Mnogi je piju u pogrešno vrijeme i nisu svjesni štete
Dok maslinovo ulje i dalje ostaje ključni dio zdrave prehrane, otpadna voda iz njegove proizvodnje također dobiva na važnosti kao potencijalno vrijedna superhrana. Ova otkrića pružaju novi pogled na održivost i iskorištavanje svih dijelova masline, otvarajući nove mogućnosti za zdravlje i medicinu.