Otkriveno skriveno svojstvo crnog čaja: Može kontrolirati opaku bolest
Posljednja istraživanja pokazuju kako konzumacija čaja, osobito crnog, može značajno smanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. Ovaj drevni napitak ne samo da donosi užitak, već zahvaljujući svojim snažnim antioksidativnim i protuupalnim svojstvima, djeluje blagotvorno na osjetljivost tijela na inzulin. Znanstvena zajednica sve više prepoznaje važnost ovih svakodnevnih navika u smanjenju šansi za pojavu dijabetesa i sličnih bolesti.
Crni čaj pokazao se najdjelotvornijim u poticanju izlučivanja glukoze putem mokraće, dok su i druge vrste čaja doprinijele smanjenju inzulinske rezistencije. Već odavno je poznato da ispijanje čaja nije samo opuštajuće, već i korisno za zdravlje. Različite vrste čajeva imaju različite utjecaje na organizam, a istraživanja potvrđuju da redovna konzumacija čaja može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2 za čak 28 posto.
Znanstvenici vjeruju da čaj ima snažna antioksidativna i protuupalna svojstva koja poboljšavaju osjetljivost na inzulin, navodi Daily Mail. Učinak je posebno izražen kod crnog čaja, zbog jedinstvenog procesa fermentacije koji prolazi tijekom proizvodnje, prenosi Ordinacija.hr.
U istraživanju provedenom na Sveučilištima u Adelaideu, Australija, i Southeastu u Kini, proučene su navike ispijanja čaja kod 1923 odrasle osobe iz Kine. U istraživanje su bili uključeni i oni koji ne piju čaj redovito te oni koji piju samo jednu vrstu čaja.
Pomaže s dijabetesom
Ispitanici su odgovarali na pitanja o učestalosti i vrsti čaja koju konzumiraju, poput zelenog, crnog, tamnog i drugih vrsta. Rezultati su uspoređeni s testovima za mjerenje šećera u urinu, inzulinske rezistencije i općeg glikemijskog statusa.
Svakodnevno uživanje u čaju povezano je s povećanim izlučivanjem glukoze putem urina i smanjenom inzulinskom rezistencijom, što smanjuje rizik od preddijabetesa i dijabetesa tipa 2. Osobe s dijabetesom često imaju problema s bubrezima koji preuzimaju previše glukoze iz krvi, umjesto da je izlučuju putem mokraće, što dovodi do povišene razine šećera u krvi.
Na Europskom kongresu za proučavanje dijabetesa (EASD) u Hamburgu, istraživači su otkrili da osobe koje redovito piju čaj imaju 15 posto manji rizik od preddijabetesa i 28 posto manji rizik od dijabetesa tipa 2 u usporedbi s onima koji nikada ne piju čaj. Najveće koristi uočene su kod onih koji svakodnevno piju crni čaj.
Osobe koje su konzumirale crni čaj imale su 53 posto manji rizik od preddijabetesa i 47 posto manji rizik od dijabetesa tipa 2, čak i nakon što su uzeti u obzir čimbenici poput indeksa tjelesne mase, krvnog tlaka, razine glukoze u krvi natašte, kolesterola, konzumacije alkohola, statusa pušača, obiteljske povijesti dijabetesa i redovite tjelesne aktivnosti. Iako istraživači napominju da ovi rezultati ne dokazuju uzročno-posljedičnu vezu, vjeruju da će daljnja istraživanja potvrditi njihova zapažanja.