Konobarica otkrila jeftin trik kojim vara goste: 'Uvijek dobijem više novca'
U nekim dijelovima svijeta, poput Sjedinjenih Američkih Država, davanje napojnica je standard bez obzira na razinu usluge, dok je u Hrvatskoj to često rezervirano za iznimno ugodna iskustva. Ipak, u ugostiteljstvu diljem svijeta, napojnice igraju ključnu ulogu u prihodima radnika, a kreativni pristupi njihovom povećanju nisu rijetkost.
Jedan takav trik podijelila je španjolska konobarica Rakel, poznata na TikToku pod imenom La Hostelera Cabreada ili „Ljuti ugostitelj“. U svom videu, Rakel otkriva jednostavan, ali efektan način kako navesti goste da ostave napojnicu: prilikom vraćanja kusura, umjesto jedne kovanice od 1 eura, gostima ponudi više sitnih kovanica.
@lahostelera Lo sabias? #hosteleria #propinasgenerosas #camarero #restaurant #risa #humor #shakira #aprendeentiktok #divertido #lahosteleracabreada ♬ El Jefe - Shakira & Fuerza Regida
Psihologija sitnog novca
Rakel objašnjava kako je njezin cilj potaknuti goste da ostave sav sitniš kao napojnicu, što mnogi i učine. Međutim, priznaje da trik nije uvijek uspješan, jer neki gosti uzmu sav novac. „Ipak, većina ostavlja sitniš,“ tvrdi Rakel, dodajući da je strategija jednostavna i često učinkovita.
Podijeljene reakcije na trik
Video ove španjolske konobarice izazvao je brojne reakcije na društvenim mrežama, pri čemu su mišljenja korisnika podijeljena.
Jedan dio korisnika priznaje da rijetko ostavlja napojnice, dok drugi izražavaju negodovanje zbog same prakse napojnica, ističući kako bi plaće trebale biti dovoljne za dostojanstven život. „Zašto bih plaćao više kada već plaćam uslugu?“ jedan je od komentara.
Drugi korisnici pak smatraju da kvaliteta usluge igra ključnu ulogu u njihovoj odluci. „Ako me netko doista ljubazno posluži, uvijek ću ostaviti nešto, bez obzira na vrstu kusura,“ komentirao je jedan korisnik.
Utjecaj kartičnog plaćanja i svjesnost trikova
Zanimljivo, neki korisnici ističu da sve češće plaćaju karticom upravo kako bi izbjegli korištenje gotovine i napojnica. „Ako nemam sitniš, ne osjećam se loše što ništa nisam ostavio,“ napisao je jedan od komentatora.
Drugi pak tvrde kako su svjesni trikova s kusurom. „Ako želim ostaviti napojnicu, to ću napraviti bez obzira na vrstu kusura,“ dodaje jedan korisnik, naglašavajući kako trik ne utječe na njihovu odluku.
Odraz kulture i zahvalnosti
Praksa davanja napojnica i dalje izaziva rasprave diljem svijeta. Dok u nekim zemljama poput SAD-a napojnica čini velik dio prihoda ugostiteljskih radnika, u drugim zemljama, poput Hrvatske, ona se više promatra kao izraz zahvalnosti za iznimnu uslugu.
Iako trikovi poput Rakelinog možda nisu univerzalno prihvaćeni, oni svakako otvaraju raspravu o tome što motivira ljude da ostave napojnicu i kako kulturne norme oblikuju naše ponašanje u restoranima i kafićima.