Liječnik otkrio jesu li jaja zbilja štetna za srce: 'O tome se raspravlja od 70-ih'
Dugo se vjerovalo da konzumacija jaja negativno utječe na razinu kolesterola u tijelu, no moderna istraživanja pokazuju da to nije u potpunosti točno. Nova saznanja o prehrani mijenjaju perspektivu o ovoj namirnici, a stručnjaci sada ističu brojne koristi koje jaja mogu pružiti zdravlju.
Kardiolog Jeremy London pojasnio je za Fox News Digital kako kolesterol iz hrane, uključujući jaja, nema toliki utjecaj na ukupnu razinu kolesterola u organizmu koliko se ranije smatralo.
Prema njegovim riječima, jaja su izvanredan izvor proteina, bogata vitaminima D i B12, selenom i kolinom, a kroz godine su stekla nepravednu reputaciju kao štetna namirnica. Danas se smatraju zdravim dodatkom prehrani.
Treba biti umjeren
American Heart Association preporučuje jedno jaje dnevno za zdrave odrasle osobe, dok starije osobe s urednim kolesterolom mogu konzumirati i do dva jaja dnevno bez negativnih posljedica po zdravlje.
Eksperti tvrde da ova tri proizvoda koja svaki dan konzumiramo razaraju bubrege
Dr. London naglašava kako je žumanjak nositelj većine hranjivih tvari, dok bjelanjak osigurava visok udio proteina. Na kraju ističe kako bi svatko trebao slušati signale svog tijela, pratiti biomarkere i prilagoditi prehranu vlastitim potrebama.