Stručnjak za hranu objasnio zašto je svinjska mast izuzetno zdrava
Iako su moderni prehrambeni trendovi često promovirali biljna ulja i masnoće bogate omega-3 kiselinama, posljednjih godina raste zanimanje za prirodne životinjske masnoće. Mnogi ističu da je svinjska mast nepravedno zapostavljena i da ima određene nutritivne vrijednosti koje mogu koristiti organizmu – naravno, ako se konzumira s mjerom. Osim što pridonosi bogatom okusu jela, svinjska mast sadrži niz vitamina i minerala korisnih za zdravlje. No, treba imati na umu da prekomjeran unos može imati i negativne posljedice, osobito za osobe s određenim zdravstvenim problemima.
Svinjska mast sastoji se otprilike od 40% zasićenih masnih kiselina, 50% jednostruko nezasićenih i oko 10% polinezasićenih masti. Upravo zbog ovog sastava često se povlače rasprave o njenim učincima na zdravlje – dok neki stručnjaci naglašavaju njen potencijalni doprinos imunitetu, drugi upozoravaju na moguće zdravstvene rizike ako se konzumira prekomjerno.
Jedan od razloga zbog kojih se svinjska mast ponovno vraća u prehranu je njezin bogat nutritivni profil. Sadrži vitamine A, D i E koji su ključni za jačanje imunološkog sustava, ali i minerale poput selena, kalcija, magnezija, mangana, fosfora, cinka, natrija, bakra i željeza. Prema riječima nutricionista Mihaela Kutuzova, ove hranjive tvari mogu imati pozitivan učinak na organizam, ali samo ako se mast konzumira umjereno.
Valja paziti na jedno
S druge strane, Kutuzov upozorava da svakodnevna konzumacija može pridonijeti povećanju razine kolesterola u krvi, što dugoročno može negativno utjecati na zdravlje srca i krvnih žila. Također, osobe s osjetljivom probavom, posebno one koje imaju problema s gušteračom, trebale bi biti oprezne jer svinjska mast može biti teško probavljiva i uzrokovati nelagodu poput žgaravice i bolova u trbuhu.
Nutricionisti također ističu da konzumacija svinjske masti može povećati rizik od nastanka žučnih kamenaca. Unatoč tome, stručnjaci ne savjetuju njezino potpuno izbacivanje iz prehrane, već preporučuju umjeren unos. Smatra se da dnevna količina ne bi trebala prelaziti 15 do 20 grama kako bi se izbjegle negativne posljedice.
Hrvatica Antonela imala neobično iskustvo u Srbiji: 'U kafani, u dva ujutro, trubač u uhu'
Iako se svinjska mast ne može smatrati zdravijom alternativom u usporedbi s izvorima zdravih masnoća poput maslinovog ulja ili ribe bogate omega-3 masnim kiselinama, ona ipak može imati svoje mjesto u uravnoteženoj prehrani. Ključ je, kao i kod svih namirnica, u umjerenosti i uravnoteženom pristupu prehrani.