Novo otkriće znanstvenika o soli odjeknut će cijelim svijetom: Pod hitno običnu sol zamijenite ovime
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ovog je tjedna objavila nove smjernice kojima preporučuje zamjenu obične kuhinjske soli zamjenskim proizvodima s manjim udjelom natrija. Ova preporuka mogla bi imati dalekosežne posljedice na javno zdravlje, no postavlja se pitanje – što su zapravo ti zamjenski proizvodi i zašto je WHO odlučio napraviti ovaj korak?
Preporuka za smanjenje unosa soli (natrijevog klorida) nije nova. Već desetljećima se nalazi u međunarodnim i nacionalnim prehrambenim smjernicama. Razlog je jasan – višak natrija dokazano šteti zdravlju. Prekomjeran unos natrija povećava rizik od povišenog krvnog tlaka. Hipertenzija pak povećava rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i bolesti bubrega. WHO procjenjuje da se godišnje 1,9 milijuna smrti diljem svijeta može pripisati prekomjernom unosu soli. Preporučeni dnevni unos natrija prema WHO smjernicama iznosi najviše 2 grama. Međutim, prosječan unos u svijetu premašuje tu količinu, dosežući oko 4,3 grama dnevno.
Već 2013. godine, države članice WHO-a obvezale su se na smanjenje unosa natrija u populaciji za 30% do 2025. godine. No, pokazalo se da je smanjenje unosa soli izuzetno teško. Većina zemalja, uključujući Australiju, neće uspjeti ispuniti ovaj cilj do zadanog roka, zbog čega je novi cilj postavljen za 2030. godinu.
Zašto je teško smanjiti unos soli?
Glavni izazov u smanjenju unosa soli jest prihvaćanje manje slanog okusa hrane. Također, potrebne su promjene u ustaljenim načinima pripreme hrane, što je teško i za kućanstva i za prehrambenu industriju. Upravo tu na scenu stupaju zamjene za sol obogaćene kalijem.
Glavna zamjena za sol s manjim udjelom natrija je tzv. sol obogaćena kalijem. Riječ je o proizvodu u kojem je dio natrijevog klorida zamijenjen kalijevim kloridom.
Kalij je esencijalni mineral koji ima ključnu ulogu u brojnim tjelesnim funkcijama. Visok sadržaj kalija u svježem voću i povrću jedan je od razloga zašto su ti prehrambeni proizvodi toliko korisni za zdravlje. Dok većina ljudi unosi previše natrija, mnogi ne unose dovoljno kalija. WHO preporučuje dnevni unos 3,5 grama kalija, no prosječni unos u većini zemalja značajno je niži, prenosi Science Alert.
Kako zamjena soli utječe na zdravlje?
Zamjena obične soli solju obogaćenom kalijem ima dvostruki učinak na zdravlje: smanjuje unos natrija i povećava unos kalija, čime se pomaže u snižavanju krvnog tlaka.
Velike međunarodne studije pokazale su da zamjena obične soli ovim proizvodom značajno smanjuje rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i prerane smrti. Prema modeliranim istraživanjima, masovno prelazak na sol obogaćenu kalijem mogao bi godišnje spriječiti stotine tisuća smrti od kardiovaskularnih bolesti u zemljama poput Kine i Indije.
Glavna prednost ove zamjene jest u tome što se sol obogaćena kalijem može koristiti na isti način kao i obična sol – izgleda isto, koristi se za začinjavanje i u receptima, a većina ljudi ne primjećuje razliku u okusu. U najvećem istraživanju provedenom na ovu temu, više od 90% sudionika nastavilo je koristiti sol obogaćenu kalijem i nakon pet godina.
Izazovi u primjeni nove preporuke
Ako bi se ova preporuka u potpunosti primijenila, mogla bi biti jedna od najznačajnijih koje je WHO ikada izdao. Milijuni moždanih i srčanih udara mogli bi se spriječiti jednostavnom promjenom načina pripreme hrane. No, pred znanstvenicima i zdravstvenim institucijama stoji nekoliko izazova.
Prvo, potrebno je pažljivo uravnotežiti koristi i rizike. Na primjer, osobe s uznapredovalom bubrežnom bolešću ne mogu pravilno obraditi kalij, pa ovi proizvodi nisu pogodni za njih. Iako se radi o malom dijelu populacije, važno je da proizvodi s kalijem budu jasno označeni odgovarajućim upozorenjima.
Drugi izazov je cijena i dostupnost. Kalijev klorid je skuplji za proizvodnju od natrijevog klorida, pa se trenutno sol obogaćena kalijem prodaje kao specijalizirani proizvod po višim cijenama. Sol zamjene mogu se prodavati pod nazivima kao što su sol s niskim udjelom natrija, kalijeva sol, srčana sol, mineralna sol ili sol s reduciranim natrijem.
Pregled objavljen 2021. godine pokazao je da se soli s niskim udjelom natrija prodaju u samo 47 zemalja, uglavnom u bogatijim državama. Cijene se kreću od istih kao obična sol do čak 15 puta viših.
Kako bi ovaj proizvod postao dostupniji, bit će potrebno proširiti opskrbne lance i povećati proizvodnju kalijevog klorida prehrambene kvalitete. Također, važno je da se sol obogaćena kalijem nađe na policama trgovina uz običnu sol, kako bi je potrošači lakše pronašli.
Zamjena soli u prehrambenoj industriji
Oko 80% unosa soli dolazi iz prerađene hrane. Smjernice WHO-a zasad se ne bave izričito zamjenom soli u prehrambenoj industriji, no to bi moglo biti ključno za postizanje maksimalnih zdravstvenih koristi.
Suradnja vlade i prehrambene industrije bit će ključna za uspjeh ove inicijative. Ako se zamjena soli provede na razini industrijske proizvodnje hrane, potencijal za smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti bit će znatno veći.
Preporuke WHO-a za zamjenu obične soli solju obogaćenom kalijem mogle bi imati revolucionarni učinak na globalno zdravlje. No, uspjeh ove inicijative ovisit će o dostupnosti, pristupačnosti i prihvaćenosti ovih proizvoda, kako među potrošačima, tako i unutar prehrambene industrije. S obzirom na potencijalne koristi – smanjenje rizika od bolesti srca, moždanog udara i prerane smrti – vrijedi razmotriti ovu jednostavnu, ali učinkovitu promjenu u našim svakodnevnim prehrambenim navikama.