Otkriveno tajno svojstvo ječma: Liječnik tvrdi da je spas za česti problem

S obzirom na to da je visok kolesterol jedan od ključnih faktora rizika za srčane bolesti, ovaj problem nije nešto što bi se smjelo ignorirati. Iako postoje lijekovi koji pomažu u snižavanju kolesterola, Dr. Lee preporučuje da se prije svega okrenemo prirodnim metodama, među kojima prehrana ima veliku ulogu. Pravilno odabrane namirnice mogu značajno pomoći u smanjenju loših masnoća u krvi, kako ističe portal Very Well Health.
Jedna od namirnica koju Dr. Lee ističe kao vrlo korisnu u borbi protiv visokog kolesterola je ječam. Ječam je bogat beta-glukanom, vrstom topivih vlakana koja se također nalaze u zobenim pahuljicama. Ova vlakna, u kontaktu s vodom u crijevima, stvaraju gelasti sloj koji pomaže u zadržavanju kolesterola, sprečavajući njegovu apsorpciju u krvotok.
Osim što pomažu u smanjenju kolesterola, vlakna iz ječma imaju i pozitivne učinke na zdravlje crijevne mikroflore (mikrobioma), čime doprinose smanjenju upalnih procesa u tijelu i poboljšanju metabolizma – čimbenicima koji također pozitivno utječu na zdravlje srca.

Sjajan za snižavanje kolesterola
Znanstvena istraživanja, uključujući jedno provedeno u Japanu, potvrđuju učinkovitost ječma u smanjenju kolesterola. Istraživanje je obuhvatilo 44 pretila muškarca koji su 12 tjedana svakodnevno jeli obrok riže ili ječma.
Grupa koja je jela ječam zabilježila je prosječan pad kolesterola od 5%, dok kod druge grupe koja je konzumirala rižu nije bilo promjena u razini kolesterola. Ovi rezultati postignuti su bez upotrebe lijekova – samo ječam tijekom tri mjeseca.
Žena od stare četkice za zube napravila najkorisniju stvar ikad: Uštedjet će vam i puno novca
Osim svojih zdravstvenih prednosti, ječam je i vrlo pristupačna žitarica koja nudi raznovrsnu primjenu. Jedini je njegov "nedostatak" duže vrijeme kuhanja – 40-45 minuta, ali to možete riješiti pripremom unaprijed. Ječam možete dodavati u jutarnje kaše, salate, juhe ili variva, čineći ga odličnim sastojkom za raznoliku i zdravu prehranu.