Poznati kuhar Matijevich otkrio koja jela nikad ne naručivati putem dostave: 'Jako su osjetljiva'

S porastom dostave hrane mnogi su se restorani prilagodili novim uvjetima, ali neki profesionalni kuhari upozoravaju da se određena jela teško nose s transportom. Putovanje od kuhinje do kućnog praga može značajno utjecati na teksturu i okus hrane, posebice kod jela poput tjestenine, pizze i steakova.
"Umaci se razdvajaju, hrskava korica postaje mekana, a rastopljeni sir pretvara se u gumu," ističe Shawn Matijevich, glavni kuhar na američkom Institutu za kulinarsko obrazovanje.
Neka jela, poput juha i variva, odlično podnose dostavu jer se njihova tekstura ne mijenja, dok druga, poput začinjenih salata i tjestenine s kremastim umacima, mogu izgubiti na kvaliteti. Stručnjaci objašnjavaju koja jela treba izbjegavati u dostavi, a koja će stići u gotovo savršenom stanju.

Jela koja dobro podnose dostavu
Juhe i variva
Tekuća jela poput juha i variva izvrsno se nose s dostavom. Para koja nastaje unutar posude kondenzira se i vraća u tekućinu, ne mijenjajući pritom okus ni teksturu hrane. Osim toga, lako se podgrijavaju bez gubitka kvalitete.
"Nakon što se spreme za dostavu, para koja se diže iz juhe ili variva kondenzira se i ponovno prelazi u tekuće stanje kako gubi toplinu. Taj ciklus ne utječe negativno na okus ili teksturu jela," objašnjava Matijevich.
Lazanje i tortilje
Jela poput lazanja, musake i punjenih tortilja bolje podnose transport od obične tjestenine jer su umaci kojima su preliveni gušći i sadrže manje tekućine.
"Tjestenina koja stoji u tekućini brzo postaje gnjecava, ali ako su sastojci poput mesa i sira dobro povezani u jelu, tekstura se bolje očuva," kaže Traci Weintraub iz Gracefully Feda.
Jela koja loše podnose dostavu
Tjestenina
Ako se tjestenina dostavlja već pomiješana s umakom, postoji velika šansa da će postati gnjecava. Tjestenina nastavlja upijati tekućinu, mijenjajući svoju strukturu i pretvarajući ukusan obrok u ljepljivu masu.
"Jela s kremastim umacima ili umacima koji sadrže jaja posebno su problematična jer para može razdvojiti umak, a razlike u temperaturi uzrokovati njegovo zgrušavanje," upozorava kuharica Patricia Clark. Stručnjaci savjetuju da se umak i tjestenina dostavljaju odvojeno kako bi se očuvala njihova kvaliteta.
Roštilj i steakovi
Steak je izuzetno teško dostaviti u savršenom stanju. Nakon što se spremi u posudu za dostavu, toplina nastavlja kuhati meso, zbog čega može izgubiti sočnost i biti prepečeno.
Jedno od rješenja je naručiti slabije pečeno meso, kako bi tijekom transporta dostiglo idealan stupanj pečenosti. Alternativa je biranje jela sa žara od mljevenog mesa, koja bolje podnose prijevoz.
Salate
Kod narudžbe salata, osobito onih koje su već začinjene, često se događa da na adresu stignu uvenule i mokre, a ponekad čak i tople ako su bile pakirane uz topla jela.
Najbolji način da se izbjegne ovaj problem jest tražiti da se preljevi i topli sastojci pakiraju odvojeno, čime se očuva hrskavost povrća.

Kako sačuvati kvalitetu hrane u dostavi?
Profesionalni kuhari ističu kako je ključno pravilno pakiranje – odvajanje umaka od tjestenine, korištenje odgovarajućih posuda i pažljivo rukovanje toplim i hladnim namirnicama može značajno poboljšati iskustvo dostave.
Idući put kada naručujete hranu, možda je bolje preskočiti tjesteninu s kremastim umacima i steak, a umjesto toga odabrati varivo, lazanje ili neko drugo jelo koje će zadržati punu kvalitetu unatoč transportu.