Nikada ne kupujte voće u trgovinama koje izgleda mokro: 'To nije voda, to je otrov'

Jeste li ikada primijetili da su neke banane u trgovini vlažne? Možda ste pretpostavili da su netom isporučene ili da je riječ o skladišnom procesu. No, taj sitan detalj mogao bi skrivati mnogo više nego što se na prvi pogled čini.
Banane su jedno od najčešće konzumiranih voća, ali rijetko ih temeljito pregledamo prije nego ih stavimo u košaricu. Obratimo pažnju na boju, provjerimo čvrstoću, možda ih i pomirišemo. No, koliko zapravo pažnje posvećujemo samoj površini kore? Ako ste primijetili vlagu na banani, ključno pitanje je – odakle ona dolazi?
Vlažnost na kori – što je uzrok?
U nekim slučajevima, vlažnost na kori banane rezultat je kondenzacije. Ako su banane skladištene na hladnom i zatim prebačene u toplije okruženje, mogu se na njihovoj površini pojaviti sitne kapljice vode – što je potpuno normalno i bezopasno.
Međutim, problem nastaje ako su banane poprskane vodom kako bi izgledale svježije ili, još gore, ako vlaga dolazi iz pukotine na kori iz koje curi sok. U tom slučaju, banana može postati idealno stanište za bakterije i plijesan.

Mikrobi, plijesan i pesticidi – nevidljiva prijetnja
Kad bismo pod mikroskopom analizirali površinu vlažne banane, možda više nikada ne bismo poželjeli pojesti takav plod. Vlažna površina stvara savršene uvjete za razvoj bakterija, a u nekim slučajevima plijesan može neprimjetno prodrijeti ispod kore i kontaminirati unutrašnjost voća.
Još jedna opasnost su pesticidi. Ako su banane vlažne zbog nepravilnog pranja u trgovini, na njihovoj kori mogu ostati kemikalije koje se inače ispiru. Nitko ne želi unijeti ostatke pesticida u organizam, zar ne?
Problem se ne zaustavlja samo na banani. Vlažno voće može kontaminirati sve što dodirnete nakon njega. Zamislite situaciju: donesete banane kući, uzmete kruh ili voće istim rukama i nesvjesno prenesete mikrobe i pesticide na ostale namirnice.

Kako izbjeći loš odabir?
Najbolja zaštita je pažljivo promatranje. Sljedeći put kada birate banane, zastanite na trenutak: Dodirnite koru – ako je suha i čvrsta, voće je vjerojatno u dobrom stanju. Ako je mekana, ljepljiva ili vlažna bez očitog razloga, možda je bolje potražiti drugi plod.
Još jedan važan savjet: ne perite banane odmah nakon što ih donesete kući, osim ako ih ne planirate odmah osušiti. Vlaga može potaknuti razvoj bakterija i plijesni – upravo ono što želite izbjeći.
Dakle, sljedeći put kad se nađete pred policom s bananama, budite pažljiviji kupac. Jednostavna provjera može vam pomoći da izbjegnete nepoželjne mikroorganizme, kemikalije i potencijalne probavne smetnje.