Doktorica Roehnelt upozorava: 'Ja ova tri pića nikada ne pijem, izuzetno su opasna i izazivaju tumor'

Dr. Alessia Roehnelt, certificirana endokrinologinja iz New Jerseyja, upozorila je na tri uobičajena napitka koja, prema najnovijim istraživanjima, mogu ozbiljno ugroziti zdravlje. Riječ je o kavi, posebno onoj pripremljenoj u jednokratnim kapsulama (K-Cups), bezkofeinskoj kavi i čaju te industrijskim sportskim napitcima punim umjetnih bojila.
“Ti napitci sadrže mikrotoksine i kemikalije koje dugoročno mogu izazvati hormonalne poremećaje, rak i neurološke probleme,” istaknula je dr. Roehnelt u razgovoru za DailyMail.com.
1. Kava iz jednokratnih kapsula (K-Cups) – opasnost od mikroplastike
K-Cups kapsule, namijenjene za Keurig aparate, sastoje se od plastične čašice s aluminijskim poklopcem i filterom za kavu. Iako praktične, tijekom pripreme kave mikroplastika i nanoplastika mogu prijeći u napitak, upozorava dr. Roehnelt.
Mikroplastika (MNPs) su čestice manje od 5 milimetara koje se mogu nakupljati u organima i oštetiti DNK. Prema istraživanju iz ožujka 2025., mikroplastika i toksini povezani s njom pronađeni su čak i u ljudskom mozgu, s razinama tri do pet puta višim kod osoba oboljelih od demencije.
Znanstvenici upozoravaju da MNP-ovi mogu izazvati upale, promjene u crijevnom mikrobiomu, krvne ugruške, pa čak i povećan rizik od srčanog udara. “Umjesto jednokratnih kapsula, preporučujem francusku prešu ili klasičnu espresso kavu. Ove metode ne uključuju plastiku i sigurnije su,” savjetuje Roehnelt.

2. Bezkofeinska kava i čaj – kemijski otapala u procesu dekofeinizacije
Bezkofeinski napitci sve su popularniji, a samo u SAD-u ih svakodnevno pije 26 milijuna ljudi. No, dr. Roehnelt upozorava da je njihov proces proizvodnje potencijalno opasan.
“Za uklanjanje kofeina najčešće se koriste otapala poput metilen klorida i etil acetata, a oba mogu biti štetna za zdravlje,” kaže ona.
Istraživanja su pokazala da metilen klorid povećava rizik od raka jetre, pluća, dojki, mozga, leukemije te uzrokuje neurotoksičnost i oštećenja organa. Američka agencija za zaštitu okoliša (EPA) 2024. godine zabranila je većinu industrijskih primjena metilen klorida, no on se i dalje koristi u proizvodnji bezkofeinske kave.
Visoke razine etil acetata također mogu izazvati iritaciju probavnog sustava i depresiju središnjeg živčanog sustava, što dugoročno može utjecati na rad srca i disanje.
“Radije birajte biljne čajeve poput kamilice ili mente, koji prirodno ne sadrže kofein i ne prolaze proces dekofeinizacije,” savjetuje dr. Roehnelt.
3. Industrijski sportski i energetski napitci – kancerogena bojila
Sportski napitci puni elektrolita i energije često sadrže umjetna bojila, od kojih su neka povezana s razvojem tumora. Posebno je opasna plava boja Blue 2, koja se koristi u pićima, slatkišima, pekarskim proizvodima i čak u mesnim prerađevinama.
“Prethodna istraživanja povezala su Blue 2 s povećanim rizikom od tumora mokraćnog mjehura, testisa i mozga, a moguća je i pojava alergija i hiperaktivnosti kod djece,” upozorava dr. Roehnelt.
Američki ministar zdravstva Robert F. Kennedy Jr. već je pokrenuo inicijativu za zabranu bojila Red 3, Red 40, Green 3, Blue 1, Blue 2, Yellow 5 i Yellow 6 u svim prehrambenim proizvodima. Velike kompanije, uključujući Nestlé, Kraft Heinz i General Mills, obećale su ukloniti umjetna bojila iz svojih proizvoda u sljedeće tri godine.
Umjesto kupovnih energetskih pića, Roehnelt savjetuje prirodnu alternativu: “Čaša vode s prstohvatom keltske soli i malo limunovog soka puno je zdraviji izbor za nadoknadu elektrolita.”