Otkriveno skriveno svojstvo breskvi: Iskoristite sezonu, zapanjujuće djeluju na ključni organ

I dok mnogi cijene njezin slatki, sočni okus, manji broj ljudi zna koliko je ovo voće zapravo bogato hranjivim tvarima i korisno za naše tijelo. Iza nježne kore krije se prava mala riznica vitamina, minerala i antioksidansa koji mogu imati iznimno pozitivan učinak na zdravlje.
Breskve su prepune snažnih antioksidansa koji štite tijelo od slobodnih radikala – tvari koje uzrokuju oštećenja stanica i potiču razvoj kroničnih bolesti. Redovitom konzumacijom ovog voća moguće je smanjiti rizik od oksidativnog stresa, a time i brojnih ozbiljnih zdravstvenih problema.
Ovo voće odlikuje se visokim udjelom kalija, minerala koji igra ključnu ulogu u regulaciji srčanog ritma, funkciji mišića i ravnoteži elektrolita. Manjak kalija u organizmu može dovesti do osjećaja slabosti, pa čak i srčanih tegoba – a breskve mogu pomoći u prevenciji tih problema.

Iskoristite sezonu breskve
Iako je površina breskve ponešto hrapava, njezin učinak na kožu je upravo suprotan – pozitivan i obnavljajući. Zahvaljujući obilju vitamina C, potiče se proizvodnja kolagena, pa koža postaje elastičnija i čvršća. Osim toga, breskve pomažu u borbi protiv oštećenja izazvanih sunčevim zrakama te ublažavaju upale.
Beta-karoten, kojeg breskve sadrže u obilnim količinama, važan je preduvjet za stvaranje vitamina A u tijelu – nutrijenta ključnog za zdravlje vida. Konzumacija breskvi može tako smanjiti rizik od degenerativnih bolesti oka i zadržati dobar vid s godinama.
Zaboravljeni gosti vraćaju se u Hrvatsku, a pazite što sada misle o nama: Ovo ni Hrvati ne bi rekli
Uravnoteženje razine kolesterola još je jedna prednost ovog voća. Znanstveni nalazi pokazuju kako breskve mogu pomoći u snižavanju LDL kolesterola (onog “lošeg”), dok istovremeno mogu povećati udio HDL kolesterola, koji štiti krvne žile.
Breskve imaju blago laksativno djelovanje zbog sadržaja vlakana, a istovremeno blagotvorno djeluju na crijevnu floru. Osobe koje muku muče sa zatvorom često mogu osjetiti olakšanje uz redovitu konzumaciju ovog voća. Također, zbog alkalnog učinka, pomažu u detoksikaciji organizma.