Šokirat će vas od čega planiraju napraviti pastu za zube: 'To će zaustaviti kvarenja'

Dok većina ljudi misli da je pasta s fluoridom nepobitna zaštita protiv karijesa, znanstvenici sada istražuju potpuno novi pristup koji koristi vlastite proteine ljudskog tijela za jačanje zubne cakline. Nova otkrića sugeriraju da bi jednostavni prirodni materijali mogli jednog dana nadmašiti konvencionalne metode njege zuba.
Iako fluorid još uvijek pomaže učvrstiti zubnu caklinu i štiti zube od štetnih kiselina i bakterija, istraživači s King's Collegea u Londonu identificirali su tvar koja može pružiti još snažniju zaštitu i potencijalno popraviti ranu štetu na zubima. Zanimljivo, tvar se nalazi u ljudskoj kosi – riječ je o keratinu.
Sherif Elsharkawy, vodeći autor studije, ističe kako bi biotehnologija mogla omogućiti ne samo ublažavanje problema, već i aktivno vraćanje funkcije oštećenih tkiva. Keratin, protein prisutan u kosi, koži i noktima, tvori mineralni sloj koji oponaša prirodnu caklinu, štiteći zube i čak smanjujući osjetljivost uzrokovanu izloženim živčanim kanalima.
Znanstvenici planiraju razviti pastu za zube ili profesionalni gel na bazi keratina koji bi ciljano tretirao problematična područja. Preliminarni rezultati pokazuju da keratin stupa u interakciju s mineralima u slini, stvarajući kristalnu strukturu nalik caklini. Ova struktura privlači kalcij i fosfat, što omogućuje postupni rast premaza sličnog prirodnoj caklini.

Zvuči odvratno
Keratin se može dobiti iz bioloških materijala koji bi inače završili kao otpad, poput kose i kože, čime se izbjegava upotreba plastičnih smola koje se često koriste u stomatološkim tretmanima, a koje su manje izdržljive i potencijalno toksične.
Studija, objavljena u časopisu Advanced Healthcare Materials, smatra se značajnim napretkom u regenerativnoj stomatologiji – području koje se fokusira na korištenje prirodnih mehanizama tijela za obnavljanje oštećenih zubnih tkiva.
Karijes i erozija cakline utječu na veliki dio populacije: gotovo 90% odraslih i gotovo polovica djece suočava se s ovim problemima, prenosi New York Post.
Trik iskusnih domaćica: Kako odabrati najbolji domaći paradajz i izbjeći bezukusne iz plastenika
Glavni uzroci uključuju lošu oralnu higijenu, kiselu hranu i pića, šećer, genetske faktore te različita zdravstvena stanja. Očekuje se da bi keratin u budućnosti mogao postati nova, održiva alternativa za očuvanje zdravlja zuba i prevenciju osjetljivosti.