Ugledni liječnik otkriva savršen narodni lijek: 'Riječ je o jelu koje košta samo 70 centi'

Godinama se vjerovalo da je pileća juha tek još jedan „narodni lijek” bez stvarnog učinka, ali prema riječima dr. Xanda Van Tullekena, poznatog BBC-jevog liječnika, ta se tvrdnja pokazala ittekako točnom. Gostujući u emisiji BBC Morning Live, Van Tulleken je objasnio da iako ne postoji lijek koji može skratiti trajanje virusne infekcije, pravilna prehrana i kućni pripravci mogu znatno ublažiti simptome prehlade.
„Nemamo lijek koji bi zapravo skratio trajanje infekcije“, rekao je dr. Van Tulleken, upozoravajući gledatelje da ne troše novac na skupe preparate iz ljekarni.
Umjesto toga, istaknuo je kako su odmor, hidratacija i prirodni pripravci najbolja obrana protiv prehlade. „Kućni lijekovi su jeftini i učinkoviti“, dodao je, preporučivši napitke od limuna, đumbira i meda, koji mogu umiriti grlo i ojačati imunitet.

Pileća juha: “Nevjerojatno dobra” i znanstveno potkrijepljena
Kada je riječ o hrani, Van Tulleken je posebno istaknuo pileću juhu, opisujući je kao „nevjerojatnu“ i „jednu od najboljih prirodnih pomoći kod prehlade“.
„Postoje dokazi da je pileća juha prilično dobra kod prehlade, a općenito je izvrsna ako je pripremite kako treba“, rekao je BBC-jev liječnik.
Pileća juha može se pronaći i u gotovo svakom supermarketu – primjerice, Asda nudi konzervu pileće juhe već za 60 penija, no stručnjaci upozoravaju da su domaće verzije daleko učinkovitije.
Istraživanja potvrđuju: juha čisti dišne putove i ublažava simptome
Dr. Oscar Duke, kolega dr. Xanda, koji je također gostovao u emisiji BBC Morning Live, objasnio je kako su učinci pileće juhe istraženi u brojnim znanstvenim studijama.
„Pileća juha bila je predmet brojnih istraživanja. Studije pokazuju da može pomoći u čišćenju sluzi iz dišnih putova“, istaknuo je dr. Duke.
Prema njegovim riječima, domaće juhe imaju bolji učinak od onih kupljenih u trgovini, jer sadrže više hranjivih tvari i manje aditiva. Time potiču bržu regeneraciju organizma i olakšavaju disanje kod začepljenih sinusa.

Harvard potvrdio: pravilno pripremljena juha donosi najveću korist
Dodatne smjernice dala je Debbie Krivitsky, direktorica nutricionizma u Kardiovaskularnom centru Opće bolnice Massachusettsa, koja djeluje pod okriljem Harvard Medical School.
Savjetuje da se pri pripremi domaće pileće juhe koristi temeljac, a ne vrhnje, jer kremaste verzije mogu biti teže za probavu i ne pružaju isti učinak.
„Ako ste bolesni i trebate brz, hranjiv obrok prije spavanja, birajte juhe s niskim udjelom natrija, idealno između 140 i 200 miligrama po porciji“, preporučuje Krivitsky za Harvard Health. Takve juhe, objašnjava, hidriraju organizam, olakšavaju iskašljavanje i pružaju toplinu i energiju potrebnu za oporavak.
Skupi lijekovi nisu nužni: prirodni lijekovi djeluju jednako dobro
Dr. Van Tulleken upozorava da mnogi ljudi bespotrebno troše velike svote novca na lijekove koji ne ubrzavaju oporavak. „Lako možete potrošiti između 20 i 25 funti na bezreceptne lijekove, a kućni pripravci su jeftiniji i djeluju jednako dobro, ako ne i bolje“, izjavio je u razgovoru s voditeljima Gethinom Jonesom i Helen Skelton.
Poruka liječnika s BBC-ja i Harvarda jasna je – nemojte podcjenjivati moć jednostavnih kućnih pripravaka. Umjesto skupih lijekova, odaberite toplu pileću juhu, dovoljno tekućine i odmor – i vaše će se tijelo puno brže oporaviti.

Znanost potvrđuje staru mudrost
Iako se može činiti kao običan narodni savjet, moderna medicina potvrđuje da pileća juha doista pomaže kod prehlade. Topla, lagana i hranjiva, ona čisti dišne putove, ublažava upale i osnažuje organizam, a ujedno pruža osjećaj ugode i topline koji pomaže tijelu da se izbori s virusom.
Kako kaže dr. Van Tulleken: „Ako je napravite kako treba – pileća juha stvarno jest nevjerojatna.“