Stručnjak za bolesti srca otkrio koje piće nikada ne pije: Jako je popularno među Hrvatima

Američki kardiolog dr. Dmitrij Jaranov otkrio je zabrinjavajuće podatke iz nove velike studije koji ruše sve što smo mislili o dijetalnim pićima. Prema njegovim riječima, ono što milijuni svakodnevno piju može povećati rizik od bolesti jetre više nego obična gazirana pića sa šećerom.
Američki kardiolog upozorio: „Najveća laž u vašem hladnjaku? Bez šećera.“
Američki kardiolog dr. Dmitrij Jaranov, poznat po dijeljenju zdravstvenih savjeta na društvenim mrežama, u videu koji je prikupio više od milijun pregleda upozorio je javnost na pića koja je potpuno izbacio iz svog života.
„Nakon godina rada u kardiologiji, evo zašto više ne pijem dijetalna pića“, izjavio je.
Prema njegovim riječima, industrija godinama uvjerava potrošače da su dijetalna gazirana pića „zdraviji izbor“ te bolja opcija za ljude koji prate unos kalorija, šećera ili kontroliraju tjelesnu težinu. No, ističe da najnoviji podaci govore suprotno.
„Najveća laž u vašem hladnjaku? ‘Bez šećera’. Međutim, novi podaci sugeriraju drugačije“, rekao je Jaranov.

Umjetna sladila – veća prijetnja jetri nego pravi šećer
Kardiolog se pozvao na novu studiju predstavljenu prošlog mjeseca na UEG Week 2025, koja je pratila 123 788 sudionika UK Biobanka bez početne bolesti jetre. Rezultati su ga, kako kaže, natjerali da zauvijek izbaci dijetalne napitke.
„Ljudi koji svakodnevno piju dijetalna pića ili pića bez šećera imaju veći rizik od bolesti jetre od onih koji piju pića zaslađena šećerom“, upozorio je.
Sara je kupila kuću iz snova pa pronašla skriveni pakao: Vlastiti dom ju je pokušao lišiti života
Istaknuo je da umjetna sladila snažnije utječu na metabolizam od običnog šećera:
„Umjetni šećer jače utječe od pravog šećera. Čini se da umjetna sladila mijenjaju metabolizam crijeva i način na koji tijelo prerađuje masti u jetri, što dovodi do otprilike 60 posto većeg rizika od metaboličke bolesti jetre. Zaslađena pića? Oko 50 posto.“
Dodao je i jasan savjet:
„Voda? Daleko najsigurnije. Stoga, sljedeći put kada posegnete za limenkom 'bez osjećaja', zapamtite: 'Nula šećera' ne znači ništa. Vaša jetra zna razliku.“

Detalji studije: tko je sudjelovao i što je analizirano?
Studija na koju se poziva Jaranov obuhvatila je: 123 788 sudionika, podatke iz UK Biobanka te sve osobe nisu imale bolest jetre na početku istraživanja.
Hercegovac rasturio Srbe kao malo tko do sada: “Nigdje ovo nisam vidio što oni rade u dućanu'
„Unos pića procijenjen je ponovljenim 24-satnim upitnicima o prehrani. Istraživači su analizirali povezanost između unosa zaslađenih pića i pića s niskim udjelom šećera ili bez šećera te rizika od razvoja metabolički povezane masne bolesti jetre, masne bolesti jetre i smrtnosti povezane s jetrom“, navodi se u izvješću studije.