Jedete je svaki dan, a niste svjesni da je riječ o koktelu pesticida: Ova namirnica je proglašena najprljavijom

Novo alarmantno istraživanje otkriva da svakodnevno voće i povrće koje Britanci kupuju u supermarketima sadrži opasne “koktele pesticida”, uključujući kemikalije povezane s rakom, hormonalnim poremećajima i razvojnim problemima. Neprofitna organizacija Pesticide Action Network UK (PAN UK) upozorava da se na policama trgovina nalaze proizvodi s desecima kemikalija istodobno – i da potrošači zapravo nemaju pojma što jedu.
Otkrivena “Prljava dvanaestorica”
Kada britanski potrošači posegnu za voćem i povrćem na policama supermarketa, možda zapravo biraju proizvode obogaćene potencijalno štetnom mješavinom pesticida, upozorava najnovije izvješće Pesticide Action Network UK (PAN UK). Organizacija je analizirala službene podatke britanske vlade o kemijskim ostacima u hrani, a rezultati otkrivaju zabrinjavajuću razinu kontaminacije.
Prema njihovoj analizi, čak četvrtina testiranog povrća i tri četvrtine voća sadržavali su više od jednog pesticida – što se službeno smatra “koktelom pesticida”.

Zdravstvene posljedice mogu biti dugoročne
Nick Mole, politički savjetnik PAN UK-a, ističe da je hrana “sve više kontaminirana” te da dugoročno može negativno utjecati na ljudsko zdravlje.
“Sigurnosne granice određuju se za jedan pesticid odjednom, potpuno zanemarujući činjenicu da hrana često sadrži više kemikalija istodobno”, upozorio je Mole.
“Zapravo vrlo malo znamo o tome kako te kemikalije međusobno djeluju ili što takva izloženost čini našem zdravlju kroz godine. Znamo jedino da pesticidi mogu postati toksičniji kada se kombiniraju – to nazivamo ‘koktel efektom’.”
Prema sustavu koji britanska vlada koristi već desetljećima, svake se godine ispituje oko 3.000 kilograma hrane kupljene u različitim trgovinama. PAN UK potom analizira godišnja izvješća kako bi identificirao najproblematičnije slučajeve.
Ove godine u 17 vrsta voća i povrća pronađeno je: 123 različita pesticida, 42 kemikalije povezane s rakom, 21 kemikalija koja remeti hormone, što može uzrokovati razvojne poremećaje, probleme s plodnošću i urođene mane.

Grapefruit najkontaminiraniji – gotovo svi uzorci s višestrukim pesticidima
Najzagađenijim se pokazao grejp – čak 99 posto uzoraka (120 od 121) sadržavalo je više pesticida. Odmah iza njega slijede: grožđe – 89,8% uzoraka, limete – 79% uzoraka, banane – 67%, paprike – 49%, dinje – 46%, mahune i čili papričice – po 37,5%.
Najšokantniji primjer dolazi iz Turske: jedan uzorak grožđa sadržavao je čak 16 različitih pesticida.
Cikla se pokazala najčišćom – nijedan uzorak nije sadržavao više od jednog pesticida.
Najopasniji pesticidi: Imazalil i thiabendazol
Osim analize “Prljave dvanaestorice”, PAN UK je izdvojio i visoko opasne pesticide (HHP) – kemikalije koje predstavljaju ozbiljan rizik za zdravlje i okoliš.
Najčešći su bili fungicidi: imazalil, thiabendazol. Oba su klasificirana kao sumnjivi endokrini disruptori i povezuju se s mogućim karcinogenim učincima. Otkriveni su u 9 posto svih uzoraka (131 od 1.494), ponajviše u grejpu, bananama i dinjama.

Ni kruh nije iznimka
PAN UK je analizirao i službene rezultate testiranja kruha u Velikoj Britaniji. Od 216 uzoraka, čak 47 posto sadržavalo je mješavinu pesticida.
Najčešće su pronađeni: chlormequat – regulator rasta biljaka i razvojni toksin, prisutan u 97 posto uzoraka, glifosat – najrašireniji herbicid u UK, povezan s karcinomima i kroničnim bolestima, otkriven u 28 posto uzoraka
U izvješću stoji i da je 29 posto svih otkrivenih pesticida zapravo zabranjeno britanskim farmerima zbog rizika po zdravlje i okoliš. Ipak, ulaze u zemlju putem proizvoda iz zemalja izvan EU-a, gdje se ta sredstva i dalje koriste.