Namirnica koju su jeli naši stari zapravo je pravi eliksir za bolesti: Štiti od virusa i čak je i doktori preporučuju

Đumbir se već stoljećima koristi kao prirodni lijek, ali tek novija istraživanja otkrivaju koliko ovaj aromatični rizom zapravo djeluje na cijelo tijelo. Prema riječima nutricionista i najnovijim znanstvenim pregledima, svakodnevno konzumiranje đumbira može imati desetke pozitivnih učinaka – ali i nekoliko neželjenih reakcija na koje valja obratiti pozornost. Donosimo cjelovit pregled svih učinaka, od mučnine do zdravlja mozga.
Đumbir nije korijen nego rizom
„Iako većina vjeruje da je đumbir korijen, on je zapravo vrsta rizoma, horizontalnog podzemnog stabla“, objašnjava dijetetičarka Jordan Hill za časopis Parade. Dodaje kako se đumbir koristi u najrazličitijim slanim i slatkim jelima zbog svoje „prijatne tople i blago ljutkaste arome“.
Poznat je kao odličan izbor tijekom prehlade, posebno u preventivne svrhe, no njegova primjena znatno je šira jer nosi obilje nutritivnih i zdravstvenih koristi.
Prema podacima USDA-e, pet tankih kriški đumbira (11 grama) sadrži 9 kalorija, 0 grama masti, 1,4 miligrama natrija, 2 grama ugljikohidrata, 0,2 grama vlakana, 0,2 grama šećera, 0,2 grama proteina, 4,7 miligrama magnezija i 45,6 miligrama kalija.

Što se događa u tijelu ako jedete đumbir svaki dan?
Nutricionist i savjetnik za prehranu i fitness dr. Chris Mohr, PhD, RD, opisuje đumbir kao topao, blago pikantan začin koji nosi brojne prednosti. Premda ne predstavlja „čarobni lijek“, redovita konzumacija može doprinijeti zdravlju na više načina, ali može izazvati i određene nuspojave.
Smanjenje mučnine – najpoznatiji učinak
Đumbir je posebno poznat kao prirodno rješenje protiv mučnine, uključujući jutarnje mučnine u trudnoći, mučnine zbog kemoterapije i putne mučnine. Jordan Hill objašnjava da „đumbir utječe na serotonin receptore u crijevima, što ublažava mučninu i povraćanje“.
Pregled studija iz 2024. godine potvrdio je da đumbir može olakšati mučninu kod osoba koje prolaze kemoterapiju ili trudnoću.
Umirivanje nadutosti i plinova
Đumbir pospješuje pražnjenje želuca i crijeva te smanjuje osjećaj nadutosti. Dijetetičarka Amanda Soused naglašava da je đumbir karminativ, što znači da prirodno smanjuje stvaranje plinova.
Smanjivanje upale i bolova
Redovito uzimanje đumbira može imati protuupalni učinak zahvaljujući spojevima poput gingerola. Znanstveni podaci pokazuju da može smanjiti bol kod osteoartritisa, ublažiti bol u mišićima nakon fizičke aktivnosti te smanjiti rizik od razvoja kroničnih bolesti povezanih s upalom.

Rjeđe obolijevanje zahvaljujući jačem imunitetu
Zbog visokog udjela antioksidansa, đumbir može ojačati imunološki sustav i pomoći tijelu u borbi protiv infekcija.
Ublažavanje menstrualnih bolova
Studije potvrđuju da đumbir pomaže opustiti mišiće i smanjiti upalu, čime može ublažiti bol tijekom menstruacije i umanjiti neugodne grčeve.
Snižavanje kolesterola
Istraživanja ukazuju da đumbir može pomoći u smanjenju razine LDL („lošeg“) kolesterola i triglicerida. Pregled studija iz 2024. godine dodatno je podržao ovu tvrdnju.
Stabilizacija šećera u krvi
Đumbir može poboljšati osjetljivost na inzulin i regulirati razinu glukoze u krvi. Studija iz 2015. godine otkrila je da 2 grama đumbira dnevno poboljšavaju razinu šećera u krvi kod osoba s dijabetesom tipa 2.
Podrška zdravlju jetre
Zahvaljujući učinku na kolesterol i šećer u krvi, neka istraživanja sugeriraju da đumbir može smanjiti razinu jetrenih enzima, što je pokazatelj boljeg rada jetre.
Zaštita mozga od neurodegenerativnih bolesti
Antioksidativna svojstva đumbira mogu umanjiti rizik od razvoja neurodegenerativnih stanja kao što su Alzheimerova bolest, Parkinsonova bolest i multipla skleroza.
Moguća pojava žgaravice
Kod osjetljivih osoba đumbir može povećati stvaranje želučane kiseline, što može uzrokovati blagu nelagodu ili žgaravicu.
Lagano razrjeđivanje krvi
Đumbir ima blaga antikoagulantna svojstva, zbog čega je potreban oprez kod osoba koje uzimaju lijekove za sprječavanje zgrušavanja krvi ili se pripremaju za operaciju.
Koliko brzo djeluje?
Za ublažavanje mučnine djelovanje se može osjetiti već nakon 30 do 60 minuta. Za učinke na upalu, probavu ili regulaciju glukoze potrebno je nekoliko dana do nekoliko tjedana redovite konzumacije.
Većina studija koristi između 1 i 3 grama đumbira dnevno za smanjenje upale i regulaciju šećera u krvi te 500 do 1.500 miligrama za ublažavanje mučnine.
Kako stručnjaci najradije konzumiraju đumbir?
Đumbir je iznimno svestran i može se koristiti u čajevima, sokovima, juhama, umacima, marinadama i smoothiejima. Ipak, dijetetičari najčešće preporučuju tečne oblike, poput svježe iscijeđenog soka od đumbira, domaćeg čaja ili kombinacije đumbira i cimeta, jer se tako najbrže apsorbira.