Najopasnije jelo na svijetu odnese čak 200 života godišnje: Jede ju čak pola milijarde ljudi

Možda zvuči nevjerojatno, ali jedna od najraširenijih namirnica na svijetu, koju svakodnevno konzumiraju milijuni ljudi, krije potencijalno smrtonosnu prijetnju. Cassava, ključna hrana u mnogim tropskim regijama, ako se ne pripremi ispravno, može razviti cijanid – otrov koji je tijekom povijesti uzrokovao smrtne slučajeve. Dok Svjetska zdravstvena organizacija upozorava na rizike, stvarni primjeri pokazuju da opasnost nije samo teorijska.
Biljka koja hrani pola milijarde ljudi, ali može biti smrtonosna
Cassava, porijeklom iz Južne Amerike, danas se uzgaja u tropskim krajevima diljem svijeta, a najveći proizvođač ove biljke je Nigerija. Iako predstavlja osnovu prehrane za oko 500 milijuna ljudi, njezina konzumacija nosi opasan rizik. Naime, korijeni, kora i listovi cassave sadrže otrovne tvari koje se mogu pretvoriti u vodikov cijanid, jedan od najopasnijih otrova u prirodi.
Ono što ovu biljku čini posebno rizičnom jest činjenica da razina cijanida varira ovisno o vrsti. Slatkaste sorte sadrže oko 20 mg cijanida po kilogramu, dok najgorče vrste mogu imati i do 1.000 mg po kilogramu. Takve koncentracije, ako se ne neutraliziraju, predstavljaju ozbiljan zdravstveni rizik.
Podaci WHO-a potvrđuju opasnost
Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), trovanje cassavom godišnje uzrokuje smrt oko 200 ljudi. Iako se broj čini relativno nizak u usporedbi s milijunima koji je svakodnevno konzumiraju, činjenica da se radi o osnovnoj namirnici čini opasnost izuzetno ozbiljnom. Rizik se povećava u situacijama kada su ljudi prisiljeni posegnuti za gorčim vrstama cassave, primjerice u razdobljima nestašice hrane.
Pravilna priprema kao ključ preživljavanja
Stručnjaci ističu da je cassava sigurna za konzumaciju samo uz pravilnu obradu. Postupak uključuje namakanje biljke u vodi do 24 sata, što značajno smanjuje koncentraciju cijanida. Ako se taj proces preskoči ili skrati, mogući su teški simptomi trovanja, dugoročne posljedice poput neurološkog poremećaja ataksije, kao i smrtni ishodi.
Tragičan primjer zabilježen je u Venezueli tijekom nestašica hrane 2017. godine. Kako je izvijestio El País, stanovnici su, u nastojanju da prežive, konzumirali gorče sorte cassave bez odgovarajuće pripreme. To je dovelo do smrtonosnih posljedica, naglašavajući koliki rizik nosi nepravilna prerada.
Neprocjenjiva, ali opasna: simbol ljudske prilagodbe
Unatoč smrtonosnom potencijalu, cassava ostaje temelj opstanka u brojnim tropskim regijama. Ona je pokazatelj ljudske sposobnosti prilagodbe, jer smo, kroz stoljeća, naučili kako reducirati njezine prirodno prisutne toksine i učiniti je sigurnom za prehranu.
Međutim, „status najopasnije namirnice“ služi kao podsjetnik da ne smijemo podcijeniti hranu koju svakodnevno konzumiramo. Za milijune ljudi diljem svijeta cassava je životno važna, ali bez odgovarajuće pripreme može postati smrtonosna, osobito u teškim razdobljima kada su na raspolaganju samo gorče sorte.