Otkriveno tajno svojstvo čokolade: Ključni sastojak može usporiti starenje organizma, ali postoji 'kvaka'

Može li tamna čokolada zaista pomoći u usporavanju biološkog starenja? Novo istraživanje znanstvenika s King’s Collegea u Londonu donosi iznenađujuće otkriće koje će oduševiti ljubitelje čokolade. Analiza objavljena u uglednom časopisu Aging otkriva kako prirodni spoj iz kakaa, odgovoran za gorak okus tamne čokolade, može imati snažna protuupalna i antioksidativna svojstva koja potencijalno doprinose duljem i zdravijem životu.
Tamna čokolada i starenje: što kažu najnovija istraživanja
Znanstvenici s King’s Collegea u Londonu objavili su da theobromin, prirodni kemijski spoj koji tamnoj čokoladi daje karakterističan gorak okus, može imati anti-ageing svojstva. Theobromin je alkaloid biljnog podrijetla poznat po snažnom protuupalnom i antioksidativnom djelovanju te zbog interakcije s regulacijom gena može dugoročno utjecati na zdravstvene ishode.
Studija, objavljena prošlog tjedna u časopisu Aging, pokazala je kako razine theobromina u krvotoku mogu pomoći u očuvanju mladolikosti stanica i organa.

Biološka dob i uloga theobromina
Za razliku od kronološke dobi, koja samo označava broj godina života, biološka dob određuje stanje stanica i organa, a na nju utječu čimbenici poput genetike, životnog stila, izloženosti okolišu te prehrane. Upravo prehrana i unos kakaa, prema novim nalazima, mogu imati određeni utjecaj na biološko starenje.
U najnovijoj analizi, istraživači su procjenu biološke dobi temeljili na kemijskim promjenama u DNK-u i duljini telomera. Telomeri su zaštitne kapice na krajevima kromosoma koje se skraćuju kako starimo, a njihovo skraćivanje povezuje se s bolestima poput raka, dijabetesa tipa 2 i srčanih bolesti. Stručnjaci već godinama tvrde da prehrana može izravno utjecati na duljinu telomera, što čini ovu studiju posebno relevantnom.
Rezultati studije: 1600 sudionika i snažna povezanost
Koristeći dvije europske studijske skupine i otprilike 1.600 sudionika, istraživački tim otkrio je da sudionici s višim razinama theobromina u krvi imaju nižu biološku dob. Glavna autorica studije, Jordana Bell, izjavila je:
„Naša studija pronalazi poveznice između ključne komponente tamne čokolade i duljeg zadržavanja mladosti.“
Dodala je i da istraživanje ne sugerira da ljudi trebaju jesti više tamne čokolade, već da rezultati mogu pomoći u razumijevanju kako svakodnevne namirnice otkrivaju važan potencijal za zdraviji i duži život.
Prijašnja istraživanja već su ukazivala da theobromin može zaštititi mozak od Alzheimerove bolesti te da može ublažiti štetne učinke visokog kolesterola na pamćenje i kognitivne funkcije.

Theobromin kao ključni sastojak – ali nije jedini
Tim Jordane Bell analizirao je i druge spojeve iz kakaa kako bi utvrdio proizvode li sličan učinak protiv starenja. Rezultati su pokazali da je upravo theobromin najsnažnije povezan s razlikama u biološkoj dobi.
Znanstvenici još istražuju djeluje li theobromin samostalno ili u kombinaciji s drugim spojevima iz tamne čokolade. Među njima su i polifenoli, snažni antioksidansi koji smanjuju upalne procese, štite od oštećenja slobodnih radikala, potiču zdravlje mozga i pomažu u prevenciji neurodegenerativnih bolesti. Istraživači vjeruju da polifenoli mogu imati ulogu u moduliranju djelovanja theobromina u tijelu.
Dr. Ramy Saad, vodeći istraživač, izjavio je: „Ovo je vrlo uzbudljivo otkriće, a sljedeća važna pitanja su što stoji iza ove povezanosti i kako možemo dalje istraživati interakcije između prehrambenih metabolita i našeg epigenoma. Ovakav pristup mogao bi nas dovesti do važnih otkrića o starenju, ali i o uobičajenim i rijetkim bolestima.“
Važno upozorenje: tamna čokolada nije čarobno rješenje
Stručnjaci naglašavaju da, unatoč obećavajućim rezultatima, povećavanje unosa tamne čokolade ne može biti siguran ili jednostavan način za borbu protiv starenja. Tamna čokolada sadrži, uz korisne spojeve poput polifenola i theobromina, i visoke razine šećera, masti i kalorija.
Znanstvenici zaključuju da je potrebno dodatno istraživanje prije donošenja konkretnih prehrambenih smjernica i preporuka.
Otkriće da sastojak tamne čokolade može biti povezan s usporavanjem starenja otvara nova pitanja i mogućnosti za prehrambenu znanost, ali i donosi potencijalni razlog više da razmislimo o ulozi određenih namirnica u dugovječnosti. Ipak, stručnjaci jasno poručuju: iako je istraživanje obećavajuće, tamna čokolada ostaje namirnica koju treba konzumirati umjereno.