Alarmantno otkriće o biljnim uljima koje svakodnevno koristimo: Postoji skrivena opasnost

Dugo su biljna ulja na bazi sjemenki smatrana zdravijom alternativom zasićenim mastima poput maslaca ili goveđe masti. No, sve češće istraživanja dovode u pitanje tu tvrdnju, a neki stručnjaci tvrde da bi upravo ta ulja mogla povećati rizik od srčanih bolesti.
Riječ je o uljima poput suncokretovog i repičinog, koja se nalaze u širokom spektru prehrambenih proizvoda – od brze hrane poput pomfrita iz McDonald'sa do dječje hrane i niskomasnih namaza. Ova ulja bogata su polinezasićenim mastima, koje su se godinama preporučivale kao ‘zdrava’ alternativa životinjskim mastima.
Međutim, posljednjih su godina ulja od sjemenki postala središte žestoke rasprave o zdravlju. Tijekom svoje predsjedničke kampanje u SAD-u, Robert F. Kennedy Jr. otvoreno je kritizirao njihovu uporabu, tvrdeći da Amerikanci nesvjesno konzumiraju štetne sastojke. Njegova kampanja ‘Make America Healthy Again’ uključivala je promotivne majice s natpisom ‘Make frying oil tallow again’, pozivajući na povratak tradicionalnom prženju i pečenju s goveđom mašću.
Kritičari biljna ulja od sjemenki nazivaju "The Hateful Eight" (Omraženih osam), što uključuje kukuruzno, sojino, pamučno, ulje sjemenki grožđa, šafranike i rižine mekinje. Njihova osnovna tvrdnja jest da ovakva ulja, koja danas čine više od 25 % kalorijskog unosa u modernoj prehrani, pridonose pretilosti te povećavaju rizik od dijabetesa tipa 2, depresije, pa čak i migrena.

Zdrava alternativa ili skrivena opasnost?
Godinama su nutricionisti zagovarali zamjenu zasićenih masti (poput maslaca i svinjske masti) biljnim uljima, jer ona sadrže nezasićene masti koje smanjuju razinu kolesterola i štite srce. Međutim, recentna istraživanja pokazuju da nisu sva ulja od sjemenki jednako korisna.
Glavna zabrinutost leži u visokom udjelu omega-6 masnih kiselina, koje mogu povećati upalu u organizmu, što dugoročno može povisiti rizik od srčanih bolesti i srčanih udara.
– Nisu sva ulja od sjemenki ista, objašnjava dr. Mary Scourboutakos, stručnjakinja za prehranu i preventivnu medicinu. “Različita ulja sadrže različite omjere omega-6 masnih kiselina, a svako od njih može imati različite učinke na zdravlje – posebno kada je riječ o srčanim bolestima.”
Prema istraživanju, u posljednjih 50 godina koncentracija omega-6 masnih kiselina u našem masnom tkivu povećala se za 136 %.
Ključni problem
Dok omega-6 kiselina potiče upalne procese, omega-3 kiselina – koja se nalazi u ribi poput lososa i skuše, kao i u chia sjemenkama i orasima – smanjuje upalu. Nekada smo ove dvije vrste masti unosili u relativno uravnoteženom omjeru, ali danas, zbog povećane konzumacije ulja od sjemenki, omjer omega-6 prema omega-3 masnim kiselinama povećao se na čak 15:1.
Ovaj neravnotežni unos neki znanstvenici povezuju s povećanim rizikom za upale koje mogu dovesti do razvoja kroničnih bolesti. Primjerice, istraživači sa Sveučilišta u Kaliforniji otkrili su da su muškarci s ranim stadijem raka prostate, koji su iz prehrane izbacili ulja od sjemenki i povećali unos omega-3 masnih kiselina, usporili napredovanje bolesti.
Međutim, nisu sva ulja podjednako problematična. Omjer omega-6 i omega-3 kiselina razlikuje se ovisno o vrsti ulja: Ulje sjemenki grožđa sadrži 696 puta više omega-6 nego omega-3. Suncokretovo ulje ima 40 puta veći omjer omega-6 prema omega-3. Sojino ulje, s druge strane, ima samo 8 puta veći omjer.

Kako odabrati pravo ulje?
Pregled sedam studija o uljima od sjemenki pokazao je da njihov učinak na zdravlje ovisi o sastavu. Zamjena goveđeg loja uljem od sjemenki uvijek smanjuje razinu kolesterola, ali ne smanjuje uvijek rizik od smrtnosti zbog srčanih bolesti. Srčani udari nisu samo posljedica visokog kolesterola, već i upalnih procesa u tijelu, objašnjava dr. Scourboutakos. “Teorija kaže da visoke razine omega-6 mogu uzrokovati upale, koje zatim povećavaju rizik od nakupljanja masnih plakova u arterijama.”
Ovo znači da osoba može imati normalnu razinu kolesterola, ali zbog prekomjerne konzumacije omega-6 i dalje biti izložena visokom riziku od srčanog udara. Kako bi se smanjila ta opasnost, stručnjaci preporučuju maslinovo ulje, koje sadrži zdrave mononezasićene masti i biljne nutrijente iz ploda masline. Ako je potreban blaži okus, repičino i sojino ulje smatraju se boljim alternativama jer imaju niži omjer omega-6 i omega-3 masnih kiselina.
Iako su ulja od sjemenki dugo smatrana zdravijom alternativom, nova istraživanja pokazuju da njihov učinak na zdravlje nije jednoznačan. Ključ je u omjeru omega-6 i omega-3 masnih kiselina, a prekomjeran unos prvih može povećati rizik od upalnih procesa, koji su povezani s bolestima srca. Odabir ulja s nižim udjelom omega-6, poput maslinovog ili sojinog, može biti zdravija opcija za srce, dok bi ulja poput suncokretovog i ulja sjemenki grožđa mogla predstavljati rizik ako se konzumiraju u velikim količinama.