Cijeli život krivo spremate salatu u frižider: Uz ovaj trik trajat će vam čak 30 dana

S toplijim vremenom i dolaskom ljeta, mnogi posežu za laganijim obrocima i salatama, posebice oni koji još uvijek rade na skidanju kilograma nakupljenih tijekom blagdana. No, salata ima kratak rok trajanja, brzo vene i poprima smeđe mrlje, što znači da je utrka s vremenom neizbježna ako je želimo pojesti dok je još svježa.
Srećom, stručnjaci za čuvanje hrane podijelili su jednostavan trik koji može produžiti svježinu zelene salate i do 30 dana – a sve što vam treba je aluminijska folija.
Aluminijska folija čuva svježinu salate
Prema savjetima stručnjaka iz Wheeldon Brothers, zamatanjem svježe salate u aluminijsku foliju prije stavljanja u hladnjak može se značajno produljiti njezina trajnost.
"Zamotavanje netom kupljene salate u aluminijsku foliju prije nego što je stavite u hladnjak može joj produžiti svježinu i do 30 dana," objašnjavaju.
Ova metoda funkcionira tako što regulira vlagu i protok zraka, čime se sprječava nastanak smeđih mrlja i propadanja listova, problema s kojima se često susreću ljubitelji salate.

Dodatni trikovi za očuvanje svježine povrća
Osim aluminijske folije, postoji nekoliko drugih korisnih trikova za produljenje svježine omiljenih namirnica za salatu.
Krastavci – Nikako ih nemojte držati u hladnjaku! Stručnjaci preporučuju da ih spremite u plastičnu vrećicu s rupama za ventilaciju i ostavite na hladnom dijelu kuhinje. Tako će dulje ostati hrskavi.
Mladi luk – Najbolje ga je čuvati u čaši vode, slično kao svježe cvijeće. Ova metoda omogućuje mu daljnji rast i produljuje svježinu.
Plastična kutija i papirnati ručnici za salatu – Drugi provjereni trik za očuvanje salate uključuje spremanje u plastičnu posudu s papirnatim ručnicima.
Kako objašnjava AllRecipes.com, papirni ručnici djeluju kao spužva, upijajući višak vlage i sprječavajući truljenje. "Iako papirnati ručnici ne sprječavaju uvenuće salate, pomažu tako što odvode vlagu, čime sprječavaju dodir trulih listova s ostatkom povrća," stoji u izvješću.
Kada salatu spremate uspravno, pokvareni dijelovi mogu doći u dodir s ostalim listovima i kontaminirati ih, no papirnati ručnici taj rizik smanjuju. Ako želite svježu i hrskavu salatu tijekom cijelog mjeseca, zamotajte je u aluminijsku foliju prije nego što je spremite u hladnjak. Također, pazite kako čuvate drugo povrće – krastavce držite izvan hladnjaka, mladi luk u vodi, a salatu možete dodatno zaštititi plastičnom kutijom i papirnatim ručnicima.
Ovim jednostavnim trikovima produžit ćete trajnost svojih namirnica i smanjiti bacanje hrane, što je korisno i za vaš novčanik i za okoliš.