Dobro ćete promisliti hoćete li opet staviti ove namirnice u škrinju: Može se pojaviti dosta nezgodan fenomen
Sloj kristala leda u zamrzivaču može pokvariti uživanje u omiljenom voću i drugim namirnicama, ali mnogi se pitaju koliko je to opasno. Sigurno vam se dogodilo da posegnete za malinama zamrznutim prošli tjedan, ali umjesto finih ružičastih plodova, dočekaju vas bobice prekrivene iglicama leda.
Zamrzivač je jedan od najvažnijih uređaja u kuhinji, ali uživanje u zamrznutoj hrani često je uništeno slojem inja. Inje napada zamrznutu hranu ostavljajući neugodan okus i mijenjajući boju mesa nakon odmrzavanja. Ako su iglice leda jedini problem, dobra vijest je da je takva hrana sigurna za konzumaciju.
Većina ne zna što mineralna voda radi vašem tijelu: Zapanjit će vas kako zapravo djeluje
Ovaj fenomen je posljedica procesa sublimacije, pri kojem vlaga iz hrane isparava i ponovno se smrzava na površini stvarajući kristale leda. Iako sloj leda može povećati vjerojatnost oksidativnih reakcija koje narušavaju kvalitetu hrane, kao što se događa s užeglim uljem ili maslacem, on nije štetan za zdravlje.
Koja hrana je najosjetljivija na inje?
Određena hrana je osjetljivija na razvoj kristala leda. Opće pravilo glasi: što više prirodne vlage nešto sadrži, veća je vjerojatnost da će biti prekriveno injem nakon zamrzavanja. Voće, ostaci juhe i umaka, kao i meso su posebno podložni ovom problemu.
Najbolji način da spriječite nastanak inja je optimizirati način pohranjivanja hrane. Ključno je ukloniti što više zraka jer izloženost kisiku uzrokuje oksidativne reakcije koje narušavaju okus hrane. Ako koristite plastične vrećice na zatvaranje, dobro istisnite sve mjehuriće zraka prije zatvaranja. Kod krutih posuda, prekrivanje površine slojem plastične folije može pomoći u smanjenju stvaranja kristala leda.
Dakle, dok zamrzavanje može biti odličan način očuvanja hrane, pravilno pohranjivanje ključno je za održavanje njezine kvalitete i okusa.