Dobro pazite što radite s njima! Ove četiri namirnice koje svakodnevno koristite mogu uzrokovati trovanje

Neke namirnice u kuhinji konzumiramo gotovo svakoga dana, a da vjerojatno nismo niti svjesni da nas one mogu otrovati ako ih ne pripremimo na odgovarajući način. Neke su namirnice sklone razvoju štetnih mikroba, neke sadržavaju opasne bakterije i mogu biti kontaminirane, poput sirove piletine, mesa, sirova jaja, nepasterizirano mlijeko...
No, štetno može biti i voće i povrće ako ga ne operemo ili obradimo termički. Otrovati se možemo raznom hranom, ali najlakše bi vam se moglo dogoditi da vas otruje neka od namirnica koje svakodnevno konzumirate, poput ovih koje ćemo navesti u nastavku.
Meso
Tu spada i piletina, puretina, svinjsko meso, kravlje meso... Sirovo meso lako vam može prenijeti razne bolesti, pogotovo meso peradi jer ono sadrži Campylobacter u koji spadaju i Heliobacter, kao i Salmonela. Sirovo meso može sadržavati i E. Coli. A savjet je jednostavan meso se treba u potpunosti termički obraditi i prije toga ga držati na temperaturi od oko četiri stupnjeva Celzijevih, kako se bakterije ne bi počele razvijati.
Jaja
Jaja su već notorna po tome što mogu sadržavati bakteriju Salmonele, a svi znamo koliko je ta bakterija opasna. Stoga biste sva koja imate trebali termički obraditi, a ako neko jelo iziskuje baš sirova jaja, onda je najbolje koristiti pasterizirana.
Sirovo mlijeko i drugi silični proizvodi
Sirovo i neobrađeno mlijeko te sve proizdvode dobivene iz njega trebali biste izbjegavati. Prije svega mogu sadržavati bakterije poput Campylobactera, E. Coli, Salmonele, Listerije, Cryptosporidiuma.
Sve će se te štetne tvari ukloniti jednom kada se mlijeko pasterizira, a pasterizacija neće ukloniti hranjive tvari i vitamine iz mlijeka i proizvoda pa se tako ne gubi efekt.
Voće i povrće
Od svih namirnica koje smo pobrojali voće i povrće najčešće konzumiramo sirovo. U nekom voću i povrću mogu se nabomilati bakterije poput Salomenle, E. Coli i listerije i zbog toga je vrlo važno dobro oprati svaku namirnicu prije konzumacije.
Jedini je kuhano ili termički obrađeno voće i povrće 100 posto sigurno za konzumaciju.