Dobro razmislite kako ćete sljedeći put popiti kavu: Na jedan način ona može postati opasna po život

Ako volite da vaša kava bude što toplija, možda ćete se iznenaditi spoznajom da upravo previsoka temperatura napitaka — a ne sama kava — može predstavljati ozbiljan zdravstveni rizik. Najnovije analize međunarodnih zdravstvenih institucija upozoravaju da konzumiranje pića toplijih od oko 65 stupnjeva Celzijevih može povećati rizik od razvoja raka jednjaka.
Prema istraživanjima International Agency for Research on Cancer (IARC), koja djeluje u sklopu Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), konzumacija kave, čaja, matéa i drugih pića čija temperatura prelazi oko 65 °C klasificira se kao “vjerojatno kancerogena” po zdravlje. IARC pojašnjava da problem nije u sastavu pića, već u njihovoj temperaturi, budući da izrazito vruće tekućine mogu opeći osjetljivu sluznicu jednjaka.
Ponovljena izloženost takvim toplinskim oštećenjima, čak i bez prisutnosti štetnih kemijskih spojeva, s vremenom može uzrokovati ozbiljne posljedice i povećati zdravstvene rizike.

Što kažu najnovija istraživanja?
Analize provedene posljednjih godina jasno pokazuju da osobe koje redovito piju izrazito vruće napitke imaju povećan rizik od razvoja raka jednjaka. Novo istraživanje iz 2024. godine dodatno naglašava potrebu da se standardne temperature pripreme i posluživanja kave spuste, kako bi se smanjio rizik, a pritom zadržao željeni okus napitka.
Važno je naglasiti da znanstvenici ne optužuju kavu kao uzročnika, nego isključivo toplinu. Kada se napitak ohladi na razumnu, ugodnu temperaturu, kava ostaje potpuno sigurna.
Kako uživati u kavi bez rizika?
Ovaj zdravstveni rizik ne znači da se morate odviknuti od svoje jutarnje šalice kave. Uz nekoliko jednostavnih promjena, možete nastaviti uživati u omiljenom napitku potpuno bezbrižno.
Prije svega, preporučuje se da kava odstoji nekoliko minuta nakon pripreme. Pet do deset minuta često je dovoljno da se temperatura spusti na razinu ugodnu za piće, ali i sigurnu za jednjak. Također je važno piti polagano, u manjim gutljajima, jer veliki gutljaj izrazito vrućeg napitka može opeći zid jednjaka.
Ako tijekom ispijanja osjećate snažno “zagrijavanje” ili pečenje u grlu, to je jasan znak da je napitak previše vruć i da ga treba ostaviti da se još ohladi.

Tko treba biti posebno oprezan?
Osobe koje već imaju problema s jednjakom, refluksom, gastritisom ili često osjećaju pečenje u grlu trebale bi biti iznimno oprezne. Previsoka temperatura napitaka može dodatno pogoršati postojeće tegobe. Isto vrijedi za sve koji povremeno dožive epizode pečenja ili nelagode nakon gutljaja vrele kave.
Ako se jave bolovi, pečenje ili dugotrajnija iritacija, razmislite o promjeni navika. Uzrok možda nije sama kava, nego njezina temperatura.
Vrela kava ne mora biti zdravstveni rizik ako joj date nekoliko minuta da se ohladi. Bez potrebe da mijenjate svoje navike ispijanja kave iz temelja, dovoljan je sporiji tempo i malo strpljenja kako biste se zaštitili.